Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen vill ändra naturvårdspolitiken

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 05.34

Det kan bli stora förändringar i naturvårdspolitiken om alliansens partier vinner valet. När det gäller skyddet av skog i Sverige vill de borgerliga partierna ha mer av frivilliga naturvårdsavtal istället för bildande av statliga naturreservat.

– Vi tycker inte att staten ska tvångsköpa in skogsmark för att skydda den, utan tillsammans med markägarna kommer vi att få en mycket bra utveckling på det här i framtiden, säger Claes Västerteg, miljötalesman för centerpartiet.

Riksdagen mål är att fram till 2010 avsätta 320 000 hektar skogsmark i naturreservat. I dag har man nått upp till knappt hälften av den arealen.

Ingen gemensam naturvårdspolitik
I valmanifestet redovisar alliansen ingen gemensam naturvårdspolitik men både moderaterna, centern och kristdemokraterna har i motioner krävt ett stopp för reservatsbildning tills vidare.

De här partierna ifrågasätter också arealmålet för reservatsbildning.

– Ibland tenderar miljöpolitiklen mer att handla om att vi ska ha ett x antal hektar eller reservat, mer än att titta på vad det är som är skyddsvärt och hur vi når bäst effekt, säger Claes Västerteg.

Tre av allianspartierna vill minska anslagen till naturreservat. Det är bara folkpartiet, som inte har föreslagit någon minskning. Moderaterna vill skära mest i anslagen, nästan en halvering.

Miljömål måste rivas upp
Om alliansen i regeringsställning skulle överge det arealmål för skydd av skog, som riksdagen har fastställt, innebär det också att det nuvarande miljömålet för levande skogar måste rivas upp.

– Det är för tidigt att säga exakt hur vi kommer att utforma den här politiken. Det jag kan säga är att vi kommer att fokusera på de privata och frivilliga åtagandena, säger Claes Västerteg.

I dag är det ungefär fyra procent av den svenska skogsmarken som är skyddad. Nedanför den fjällnära skogen har knappt 1,5 procent skyddats, enligt Naturvårdsverket.

Oroar naturskyddsföreningen
Signalerna från alliansen oroar Svenska naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

– Jag är oroad i grunden för att de förslag som allianspartierna har lagt under den senaste mandatperioden innebär mycket stora nedskärningar av de statliga pengar till att skydda natur och arter som är utrotningshotade. Det är redan i dag så att det mål som riksdagen har lagt fram till 2010 inte kommer att uppnås förrän ungefär 2020. Om man ytterligare minskar anslagen kommer det här att skjutas ännu längre fram i tiden och det innebär att de ekosystem och den natur som är hotade i Sverige kommer att vara fri att exploatera i decennier framåt, säger Mikael Karlsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".