Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pappersbruken producerar egen el

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 06.45

När elpriserna stiger börjar energiintesiva industrier producera allt mer egen el. På Skärblacka pappers- och massabruk utanför Norrköping ska man nästa år producera 60 procent av all el själv.

De stigande elpriserna kan göra att fler massa- och pappersbruk tvingas lägga ner, det menar företrädare för branschen.

Samtidigt har flera av de ledande företagen de senaste åren investerat omkring fem miljarder kronor i egen el- och värmeproduktion. Allt för att minska beroendet av el- och oljemarknaden.

Ekot besökte Skärblacka bruk utanför Norrköping, där brukschefen Peter Davidsson är glad över att slippa köpa in all el.

– Nu är vi alldeles bredvid den ombyggda pannan, det är en ren biobränslepanna som går på en så kallade fluidiserad bädd där allting svävar inuti och förbränns, och det är det som innebär att vi kan ut mer energi, säger Peter Davidsson.

Det är hett och bullrigt inne på Billerudsägda Skärblacka pappers- och massabruk utanför Norrköping. Det är en elintensiv industri och just därför har det stigande elpriset slagit hårt mot branschen.

Alla inte lika drabbade
Men alla bruk är inte lika hårt drabbade. De stora bolagen Södra, SCA, Stora Enso och Billerud har under de senaste åren investerat över fem miljader kronor i el-turbiner och biobränslepannor. Man genererar en allt större del av elen själva och minskar användande av olja.

I år installeras de sista turbinerna på Billeruds tre bruk i Sverige. Det innebär att den egenproducerade elen ökar från tidigare 21 procent till att nästa år stå för omkring 60 procent av den totala förbrukningen.

Totalt är det en investering på drygt en miljard kronor. Det handlar enkelt uttryckt om att kunna återanvända de egna restprodukterna, som bark, elda med den och också köra ångan som bildas genom turbiner som genererar billig el.

Kan producera mer än man förbrukar
Södra skogsägarna har kommit så långt att man i vinter räknar med att för första gången kunna producera mer el än man förbrukar. Överskottet ska säljas. SCA investerar just nu 1,6 miljarder i en ny biobränslepanna och fördubblar därmed den egna elproduktionen.

På Svensk energi, som företräder svenska elproducenterna, välkomnar man satsningarna trots att det också kan sägas innebära att massabolagen köper in mindre el från de traditionella elleverantörerna.

– Det ser vi självklart positivt på och det är bra att det kommer in nya aktörer. Det finns ett stort behvo att få ett nytt utbud på markanden, säger Per-Oliof Granström, vice vd på Svensk energi.

Men investeringarna kostar, och av tekniska orsaker kan inte alla bruk bli lika självförsörjande med el, och det gör att fler pappersbruk kan tvingas följa i Rottneros fabrik i Utansjös exempel och tvingas lägga ner i Sverige, enligt Peter Davidsson på Billerud.

– Vi vet ju genom våra kamrater och kanaler att det finns fler bruk som har det oerhört besvärligt, säger han.

Så man kan få se fler exempel på nedläggningar den närmaste tiden?

– Tyvärr kan det bli så.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".