Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norsk politisk storm om sjukförsäkringen

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 12.30
Jens Stoltenberg.

Norges röd-gröna regering under Jens Stoltenberg har hamnat i en politisk storm. Ett påbud om ändring i sjukförsäkringen för att få bukt med en stigande sjukfrånvaro har retat upp både näringslivet och fackföreningsrörelsen.

– Vi använder politisk strejk som en reaktion, för det här är ett grovt avtalsbrott från regeringens sida, säger Randi Björgen som är ordförande för de norska tjänstemannafackens centralorganisation.

Ett avtalsbrott. Så säger tjänstemannafackens chef Randi Björgen om den norska regeringens förslag att nästa år spara in uppåt tre miljarder svenska kronor i offentliga utgifter genom att införa ett utökat arbetsgivaransvar för sjukförsäkringen till uppe mot ett helt år.

På fredagen diskuterar också norska LO:s ledning förbundskrav på politisk strejk. Ur svenskt perspektiv kan den här stormen te sig märklig. Att arbetsgivarna reagerar mot att de tvingas ta mer av kostnaderna för sjukskrivningarna känner vi igen. Men att facken hotar med strejk för samma sak?

Höga sjuktal i Norge
Bakgrunden är att det i Norge sedan fem år finns en så kallad trepartsuppgörelse mellan arbetsmarknadens parter och regeringen just för att få ner de höga sjuktalen som i Norge länge var lika höga som i Sverige.

Med bland annat skärpta krav på läkarna vid sjukskrivning och samarbete mellan de tre parterna kring rehabilitering och arbetsmiljö fick Norge också ner sjukskrivningarna ordentligt.

Men, det senaste året har de stigit tillbaka till gamla höjder. Och i måndags kom regeringens påbud. Den upprörda LO-ordföranden Gerd Liv Valla kallade det ett avtalsbrott.

– Idag har vi varit vittnen till är ett diktat. Och därmed ett avtalsbrott, säger hon.

Sätter hårt mot hårt
Ett diktat, inte en inbjudan till samtal så som trepartsavtalet säger, menar LO:s ordförande som nu överväger strejk.

Hårt mot hårt alltså, eftersom partikamraten, socialdemokratiske statsministern Jens Stoltenberg försäkrar att regeringen inte kommer att ändra sitt upplägg.

– Regeringens ståndpunkt står fast och vi har värderat den länge. Vi har diskuterat andra alternativ men kommit fram till att det här är det bästa, säger Jens Stoltenberg.

Bengt Lindroth, SR:s Nordenkorrespondent
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".