Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bylund kritiserar Riksrevisionens rapport

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 12.30

Ams-chefen Bo Bylund riktar nu skarp kritik mot Riksrevisionens omtalade rapport från förra veckan. Riksrevisionens slutsatser om arbetsförmedlingarnas effektivitet är lösgrundade och man använder sig medvetet av statistik som ger en negativ bild, hävdar han.

– Min huvudkritik är att deras rapport inte håller den höga kvalitet som man kan begära. Det finns felaktigheter i den, det finns tveksamma slutsatser, och man kan inte alls dra de säkra slutsatser Riskrevisionen har gjort i vissa avseenden, säger Bo Bylund.

Det som Ams-chefen bland annat retat upp sig på är att Riksrevisionen i olika delar av rapporten jämfört Ams verksamhet mellan två år där det gått dåligt för arbetsförmedlingarna.

Om man istället valt att jämföra mellan två andra år hade arbetsförmedlingarna framstått i en bättre dager.

– Det här är en klassiker när man med statistik vill bevisa en tes, att man väljer jämförelseår så att man får det utslag man vill ha, säger han.

Arbetsmarknadsforskaren Pathric Hägglund hittar inga sakfel i Ams kritik. Men han tycker att diskussionen borde handla lite mer om hur Ams själva tar reda på hur det går för sina arbetsförmedlare.

– Man kan ha olika synpunkter på vad som är ett lämpligt jämförelseår i den här typen av studier. Det här är ändå inga mått på hur effektivt arbetsförmedlingen jobbar. Det är väl det som är den tunga kritiken i Riksrevisionens rapport, att AMS inte själva utvärderar sina insatser efter vilken utsträckning de faktiskt ökar de arbetslösas chanser att få jobb, säger Pathric Hägglund.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".