Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ulvskog får kritik för formuleringar

Publicerat lördag 9 september 2006 kl 08.00

Nu får socialdemokraternas partisekreterare kritik för sina formuleringar när hon kritiserade folkpartiledaren Lars Leijonborg. Ulvskog beskrev häromdagen Leijonborgs agerande som en våldtäktsman som skuldbelägger sina offer.

Gurdrun Schyman i feministsikt initiativ tycker att Ulvskog urvattnar begreppet våldtäkt.

– Jag tycker inte att det är lämpligt helt enkelt. Jag förstår socialdemokraternas upprördhet, absolut. Men våldtäkt är en väldigt allvarlig fråga, det är en livslång tragedi för en kvinna som blir utsatt för detta. Då tycker jag att man ska spara de orden till de tillfällena, det finns risk att det går inflation i orden och då blir de inte lika värdefulla att använda när man faktiskt behöver dem, säger

Var mycket kritisk
I veckan var socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog mycket kritisk mot att Leijonborg kritiserade socialdemokraterna för deras agerande. Så här sa Ulvskog.

– Jag hoppas att man väljer att ta ansvar och inte skyller ifrån sig. Som Leijonborg och säger att vi utnyttjar och exploaterar den här skandalen. Han agerar som en våldtäktsman som skyller på offret, istället för att säga att de har gjort fel och tar det fulla ansvaret. Han kan inte låta bli att försöka skuldbelägga oss.

Gudrun Schyman säger att Ulvskog har rätt att vara arg, men är kritisk mot formuleringarna.

– Jag har förståelse för upprördheten, jag kan förstå att man känner sig kränkt på samma sätt som när någon gör ett inbrott hemma. Men att jämställa det med våldtäkt är att ta i, det är överord.

Kunde formulerat sig bättre
Marita Ulvskog som också leder socialdemokraternas feministiska nätverk Feministas, sade själv senare att hon kunde ha formulerat sig bättre och får även kritik för sitt ordval av socialdemokraternas partiledare Göran Persson.

– Det är klart att hon blir arg, sedan kunde hon naturligtvis använda ett annat uttryck.

Ni säger att ni vill prata politik, men sedan har ni en partisekreterare som besktiver dataintrång med samma terminologi som våldtäkt, vad säger du om det?

– Jag har redan sagt vad jag tycker om den saken. Att hon reagerar på dataintrånget är mycket naturligt, det är hennes arbetsuppgift. Jag är också vansinnigt upprörd över detta, särskilt när det kommer från ett parti som påstår sig stå för högre moral än oss andra, så de lär väl få stå för detta.

– Att Marita Ulvskog ska hålla rent på den kanten det tycker jag är nödvändigt, men sen tycker jag att hon kanske i enskildheter formulera sig lite mer försiktigt, säger Göran Persson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".