Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Flera frågetecken kring trängselskatten

Publicerat söndag 10 september 2006 kl 08.00
Många frågetecken.

En vecka återstår, inte bara till riksdagsvalet utan även till folkomröstningen om trängselskatt i Stockholm. Men fortfarande finns flera frågetecken kring trängselskatten, till exempel vem som ska bestämma över intäkterna, riksdagen eller kommunen.

Att omvandla skatten till en kommunal avgift, som Stockholmspolitiker vill, kan bli komplicerat, säger statsminister Göran Persson.

– Jag har ingenting emot att det blir en kommunal avgift, men det kräver en grundlagsändring, och det är inte gjort i en handvändning. Så där har vi naturligtvis en sak vi måste fortsätta att diskutera, säger Göran Persson

Regeringen ger inga garantier för att en eventuell trängselskatt i Stockholm kommer att tas ut som en kommunal avgift i framtiden, ett krav som bland andra socialdemokraterna i Stockholm har ställt.

Lovar pengar till Stockholmsregionen
Diskussionen ska fortsätta efter valet, säger statsminister Göran Persson. Han lovar att pengarna ändå ska gå tillbaka till Stockholmsregionen, även om avgiften tas ut som skatt och därmed kontrolleras av riksdagen.

Stockholms finansborgarråd Annika Billström säger att det är viktigt att få garantier för att trängselskatten kommer att ställas under kommunal kontroll i framtiden.

– Det är väldigt viktigt att vara tydlig mot väljarna och säga att vi kommer ha rådighet över systemet och intäkterna. Det är otydligt i dag eftersom det i dag är en skatt och då är det riksdagen som fattar besluten, säger hon.

Riksdagsvalet kan avgöra
En annan öppen fråga när det gäller trängselskattsomröstningen är hur resultatet ska tolkas, det kan bero på vilken politisk majoritet det blir i riksdagen och i Stockholms stad efter valet.

Det är nämligen kommunfullmäktige i Stockholm som tolkar resultatet och riksdagen som sedan tar det formella beslutet. Medan socialdemokraterna vill att enbart resultatet i Stockholms stad ska styra, vill de borgerliga partierna även väga in de omröstningar som hålls i 14 av Stockholms kranskommuner.

En sådan tolkning av resultatet är odemokratisk tycker socialdemokraternas Annika Billström.

– Lagen om kommunala folkomröstningar är väldigt tydliga att man bara kan lyssna till sina egna medborgares vilja, och därför blir det fel att säga att man ska väga in länets röster, säger Annika Billström.

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Mikael Odenberg, säger att alla invånare i länet måste få tycka till.

– Det är viktigt att fråga de som är berörda. Jag tror att det är 42 procent av dem som erlägger trängselskatt som bor i Stockholms kommun, och en majoritet bor utanför kommunen. Jag har svårt att se att om man bor ena sidan av Bromma kyrkväg inte ska ha något att säga till om medan man får rösta om man bor på andra sidan. Det är uppenbart att båda är berörda, säger Mikael Odenberg.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".