Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Proteststrejk i Bolivia oroar Morales

Publicerat lördag 9 september 2006 kl 09.13
Demonstration mot Morales.

En 24-timmars proteststrejk som i fredags genomfördes i Bolivias fyra rikaste provinser har ställt landets president, aymaraindianen Evo Morales, inför hans första verkligt allvarliga politiska konflikt sedan han tillträdde i början av året.

Regeringen beskriver strejken i fredags som ett misslyckande. Oppositionen kallar den en seger. Vad som är klart är att strejken reducerades till huvudstäderna i de fyra provinserna, men där var den, å andra sidan, så gott som total.

Här finns Bolivas olja och gas
Även om strejken inte påverkade mer än en del av landet så rymmer den ändå en farlig politisk sprängkraft. De fyra strejkande provinserna är Bolivias rikaste och mest utvecklade.

Det är här det mesta av landets stora gas- och oljereserver finns. Och det är här kravet på ökad regional autonomi är som starkast - många kräver till och med att man ska bryta sig loss från Bolivia och skapa självständiga stater.

Men dessutom är befolkningens sammansättning annorlunda här än i övriga Bolivia – färre indianer och fler europeiska invandrare, också av ganska sent datum.

Morales kallar strejken för rasistisk
Evo Morales har därför beskrivit strejken som rasistisk, riktad mot den indianska majoriteten som huvudsakligen lever i det fattigare höglandet.

Men den utlösande faktorn för strejken det var regeringspartiets, MAS, försök att driva igenom nya regler för den konstituerande församlingen som arbetar med att skriva en ny grundlag.

Enligt lagen ska församlingens beslut fattas med 2/3-delsmajoritet. Men MAS vill att det ska räcka med enkel majoritet, vilket skulle innebära att MAS på egen hand kan driva igenom alla sina förslag.

Regeringspartiet vill ge mer makt åt parlamentet
MAS vill också att den konstituerande församlingen ska vara landets högsta organ med befogenhet att avsätta presidenten och upplösa kongressen.

I oppositionens ögon döljer sig en diktatorisk strävan bakom de förslagen.

En månads diskussion
Men alldeles oavsett det, så är det ett oroande tecken att den konstituerande församlingen som nu har arbetat i drygt en månad ännu inte ens har lyckats enas om reglerna för hur dess beslut ska fattas.

Många bolivianer upplever den konstituerande församlingen närmast som en magisk formel för att skapa ett nytt rättvisare och bättre land, men risken finns att den istället reduceras till en katalysator som befäster och fördjupar de konflikter som så länge har sargat Bolivia.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".