Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s finansministrar skolkar från möten

Publicerat lördag 9 september 2006 kl 12.30

I Helsingfors avslutas på lördagen EU:s informella finansministermöte. Finansministrarna har under de senaste åren tappat inflytande i EU och det finns gott om ministrar som skolkar från sina egna möten.

Tråkigare och tråkigare. Mer seminarium än en arena som leder till politiska beslut. EU:s finansministrar börjar bli allt mer frustrerade över långa resultatlösa möten som kännetecknas av överfyllda sammanträdesrum.

Pär Nuder har stannat hemma
Många ministrar föredrar därför att skolka och på EU:s informella finansministermöte här i Helsingsfors är ungefär en tredjedel av de tjugofem EU-ländernas ministrar frånvarande, bland dem Sveriges finansminister Pär Nuder.

Tyske finansministern Peer Steinbrück satt under ett möte i våras och kom fram till att det fanns tvåhundra mötesdeltagare i samma rum. Därför har EU:s finansministrar på sitt möte här i Helsingfors diskuterat förslag som går ut på att rutinerna läggs om.

Jens Henriksson, svensk statssekreterare på finans-departementet tror att det finns mycket att tjäna på att antalet personer minskar:

– Det kan låta som en petitess, men om man ska ha förtroendefulla policydiskussioner så kan det nog vara bra att det är få människor i rummet.

Men om det är tvåhundra människor i rummet är det besvärligt, men om det är till exempel femtio människor i rummet, skulle det bli så mycket lättare då?

– Jag kan bara notera att de gånger det är så att säga färre kring bordet eller färre i rummet så blir det en bättre diskussion. I annat fall blir det mer likt en föreläsning.

Finansministrarnas frågor har tappat i vikt
Men det handlar också om att EU finansministrar på senare år inte längre är de som driver de politiskt sett hetaste frågorna, säger Jens Henriksson.

– Förut var det väldigt mycket i lagstiftningsfasen inför EMU, medan nu är det mera övervakningsfasen.

– Sedan kan man ju också konstatera att de händelser som har skett i världen efter 11 september har gjort att geopolitiken har lyfts upp. Medan det inte har varit lika stort fokus på de finansiella frågorna som innan, säger Jens Henriksson.

Herman Melzer, Helsingfors
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".