Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

S vill femdubbla vindkraften

Publicerat lördag 9 september 2006 kl 16.45
Sahlin leverade energilöften.

Flera partier har de senaste dagarna kommit med förslag på miljöområdet och på lördagen förtydligade social-demokraterna sin utlovade sastning på en grön energiomställning. En femdubbling av vindkraften under nästa mandatperiod föreslår samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.

– Det handlar både om havsbaserat men också landbaserat. Inte minst i Norrlands inland har det visat sig att det blåser väldigt bra. Så det är de kommuner som planerar in detta och de modiga industrier som satsar på detta som kommer att avgöra var de ligger, säger samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.

Kd föreslår energibesparingar
Flera av de politiska partierna har de allra senaste dagarna gjort politiska utspel på miljöområdet. På fredagen presenterade till exempel kristdemokraterna en lång rad förslag på hur samhället ska bli bättre på att spara el.

På lördagen kontrade centerpartiet med fem förslag för att få fler att köra miljöbil, och så på lördag förmiddag deklarerade socialdemokraterna bland annat hur partiet vill minska oljeberoendet.

S vill satsa två miljarder per år
Två miljarder kronor skall årligen framöver satsas på bland annat på ny forskning, och på nya investeringar för att styra över gods till exempel järnväg och sjötransporter.

Socialdemokraterna vill också öka produktionen av bioenergi, inom både skogs- och jordbruket.

Kristdemokraten och europaparlamentarikern Anders Wijkman frågar sig varför socialdemokraterna kommer först nu med alla dessa förslag.

– Socialdemokraterna har suttit vid makten i tolv år nu, sammanhängande och en del av det här borde faktiskt ha varit på gång, säger han.

”Alliansen och s har samma syn”
Centerpartiets politiske talesperson Claes Västerteg menar att socialdemokraterna har i mångt och mycket har samma syn som alliansen när det gäller hur Sverige ska bli grönare.

– Det som socialdemokraterna har presenterat idag det är väldigt överensstämmande med det som vi i alliansen har presenterat i vårt valmanifest, säger Claes Västerteg.

– Så det är tydligt att socialdemokraterna har sneglat på alliansen för att få till en tydlig politik, för att få till en politik kring förnyelsebara bränslen.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".