Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen trycker på för Libanonpengar

Publicerat söndag 10 september 2006 kl 08.49
Jämtin.

Nu startar påtryckningar från svenska regeringen för att de länder som förra veckan lovade pengar på givarkonferensen för Libanon i Stockholm verkligen ska betala. Vi kommer att höra av oss till regeringarna och göra påtryckningar veckan som kommer, säger biståndsminister Carin Jämtin.

– Dels så tar vi kontakter på tjänstemannanivå hos de givarländer som var här, sedan kommer jag att tillsammans med utrikesministern att skriva ett brev i nästa vecka till våra motsvarigheter i givarländerna för att trycka på. Den viktigaste påtryckningen är att Libanons regering och FN:s företrädare tjatar och gnatar, om jag får uttrycka mig så, tillsammans med oss för att få länderna att betala ut pengarna, säger Carin Jämtin.

Får frågor om löfte
Givarländernas regeringar kommer nu att få frågor om vad löftena innebär och genom vilka kanaler de planerar att betala ut pengarna. En del av pengarna från givarländerna ska betalas ut via FN, andra genom en särskild fond i Libanon som nu håller på att skapas.

Det dröjer några veckor till innan betalningarna kommer igång, säger biståndsministern.

– Jag skulle tro att väldigt lite av det som utlovades förra veckan är utbetalt, säger hon.

Fonden måste först etableras innan pengarna kan komma den vägen. Givarländerna har dessutom olika regler och i vissa länder krävs det nu parlamentsbeslut för att de ska kunna skicka de utlovade pengarna. Svenska regeringen betonade inför givarkonferensen vikten av att pengarna skulle komma in mycket snabbt för akut hjälp.

Dröjer till oktober
Carin Jämtin tror att det dröjer till oktober innan det mesta av bidragen kommer. Men det är snabbt i givarsammanhang, säger hon. Pengarna ska bland annat gå till minröjning, till att bygga tillfälliga hus och skolor och kliniker.

– FN-systemet har själva lite pengar som man kan börja arbeta med, och det har även Libanons regering. Så det är inte så att man de här veckorna sitter och väntar utan att det händer något, säger Carin Jämtin.

Sverige kommer att betala ut sina utlovade miljoner till Libanon den här månaden. Sverige kommer att ha en representant med i styrelsen för fonden i Libanon och vara på plats i landet. Meningen är att kontrollera att pengarna kommer in och att de kommer fram till den libanesiska befolkningen.

Dessutom ska svenska regeringen hjälpa Libanon att förbereda en ny stor givarkonferens i slutet av året. I samband med den räknar ministern med att det ska gå att göra en utvärdering av hur mycket pengar som verkligen betalades ut.

– Det finns ingen domstol på internationell nivå som kommer att döma länderna om det inte betalar ut, utan det är det moraliska ansvaret, säger Carin Jämtin.

Vad händer om de inte betalar ut?

– Det handlar väldigt mycket om förtroendet för ett land, man ses helt enkelt på som en inte riktigt lika pålitlig partner, och därmed kan det ha påverkan i andra sammanhang.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".