Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Striderna i Sri Lanka drabbar civila

Publicerat söndag 10 september 2006 kl 13.00
Många har sårats och dödats under de senaste dygnen.

I Sri Lanka trappas striderna mellan regeringsstyrkor och rebellgruppen Tamilska tigrarna upp. Det senaste dygnet har 28 regeringssoldater dödats vid en pågående offensiv för att erövra mark från gerillan. I striderna hamnar ofta civila a i kläm.

– Säkerhetsstyrkorna jagar oss hela tiden, fast vi bara är oskyldiga fiskare. Också Tamilska tigrarna hotar oss, det säger den tamilske fiskaren Julius.

Han och andra fiskare vågar nu bara fiska alldeles invid stranden, de är rädda för att komma under anfall. Det ligger bara några få fiskar i näten efter deras senaste expedition ut till havs, strax norr om hamnstaden Trincomalee.

Det är inte bara fisket, utan stora delar av Sri Lankas ekonomi som hotas av de uppblossande striderna. 
Största övertaget på fem år
Men regeringen säger att den nu har övertaget. Inte på fem år har regeringssidan haft såna framgångar på slagfältet som nu. Först erövrades ett rebellfäste nära strategiskt viktiga hamnstaden Trincomalee. Och de senaste dygnen har regeringsarmén avancerat stadigt mot Elefantpasset, en strategiskt avgörande korsning vid Jaffna-lagunen.

Men priset har varit högt i döda och sårade. Regeringen säger i dag att 28 soldater stupat och över hundra sårats när regeringsarmén avancerat 600 meter mot Elefantpasset. Enligt regeringen kan väl över hundra tamilska tigrar ha dödats.

Men trots senaste tidens strider insisterar regeringen på att vapenvila fortfarande råder, att attackerna bara syftar till att stoppa offensiva operationer från tamilska tigrarna.

En talesman för tigrarna säger att regeringens operationer betyder att vapenvilan som rått sedan 2002 nu är över. 

Långt till fredssamtal
Utsikterna för fredssamtal i Sri Lanka verkar därmed allt mer avlägsna, när båda parter verkar föredra slagfältet framför förhandlingsbordet.

Experter säger att tamilska tigrarnas insamling av pengar och vapenköp hindrats av hårdare internationella anti-terrorlagar, inte minst i USA.

Tamilerna har splittrats
Jehan Perera är en ledande analytiker i Sri Lanka och han säger att en annan viktig förklaring till att tigrarna, eller LTTE som de också kallas, nu verkar vara på defensiven är att den tamilska självständighetsrörelsen splittrats i två delar. I öster samarbetar nu en tamilsk väpnad grupp under sin ledare Karuna i viss mån med regeringen i Colombo.

Jehan Perera säger att allt fler tamiler börjar ifrågasätta tigrarnas strategi, eftersom det uppfattas som att de provocerat fram de senaste striderna.

Jehan Perera tror ändå inte att tamilerna vill att regeringen ska över i tigerkontrollerat område. Han säger att många tamiler är arga inte minst över regeringssidans övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Nils Horner, Colombo
Nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".