Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner bantar förtroendeuppdrag

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 06.58

Kommunerna fortsätter att banta antalet politiker. Totalt sett har det skett en minskning med nära 2 000 förtroendeuppdrag sedan förra valet, visar Ekots enkät.

I Gullspångs kommun i Västergötland har man av besparingsskäl beslutat att skrota alla kommunens politiska nämnder och nöja sig med utskott. Det gör att politikerna kan lämna många av detaljfrågorna till tjänstemännen, säger kommunalrådet Bengt Bygdén.

– Allt som vi lagligt har kunnat ha på en tjänstemannabasis ligger ju där. Om cykelstället ska stå på vänster eller höger sida om en väg har inte politiken med att göra, säger Bengt Bygdén.

Nära häften av de 254 kommuner som har svarat på Ekots har beslutat förändra antalet förtroendeuppdrag sedan förra mandatperioden. Och de flesta har skurit ner på antalet politiker, totalt sett handlar det om cirka 2 000 färre uppdrag i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder.

Bantas ännu mer i höst
Politikerkåren kommer dessutom att bantas ännu mer i höst eftersom många kommuner uppger att beslut tas först efter valet. Ett skäl till minskningen är att partierna har svårt att rekrytera nya politiker. Ett annat befolkningen har minskat så mycket att det inte längre är motiverat att ha lika många förtroendevalda.

Det är ofta nämnderna som får stryka på foten när kommunerna rationaliserar politikerstyrkan. Gun Svensson är en av tre ledamöter Gullspångs äldreomsorgsutskott och hon är kritisk till att socialnämnden togs bort.

– Jag tycker inte att det är bra, jag tycker att demokratin försvinner på det här viset. Det är ett fåtal människor som har hela makten och det tycker inte jag är riktigt, säger Gun Svensson.

Bengt Bygdén, håller inte med.

– Det är ju frågan om det var rätt saker som man dryftade på nämndsammanträdena, man ska ju prata det som är viktigt för medborgare och inte sitta och ha kafferep, säger han.

Slår ihop sina nämnder
Flera kommuner har istället slagit ihop sina nämnder, trots att den politiska majoriteten många gånger har en annan färg. Det gör det svårt för väljarna att utkräva ansvar säger Henry Bäck, professor i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet.

Men det största problemet med politikerbantningen är att den leder till att svaga grupper får en sämre representativitet, anser Henry Bäck.

– Det tenderar att bli färre invandrare och ungdomar, kanske också kvinnor. Det är de vita, medelålders, medklassmännen som har makten, och de är de som vill behålla den.

Helena Gunnarsson
helena.gunnarsson@sr.se

Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".