Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Spelsajter erbjuder spel om börsuppgång

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 07.30
Kurserna rör sig ständigt.

Som ett alternativ till traditionella värdepappersplaceringar håller finansiell vadslagning på att lanseras i Sverige. Flera olika spelsajter på internet erbjuder vadslagning om uppgång eller nedgång för allt från oljepris till börs- och valutakurser.

– Det här vänder sig mot de som är börs- och finansintresserade som spekulerar regelbundet på börsen och som kanske traditionellt sett har köpt och sålt aktier. Med en sådan här tjänst får de möjligheter att komma åt andra nya marknader som tidigare inte var möjliga, säger Björn Lundberg, vd för bolaget 360Holding, som äger en av de svenska spelsajterna.

Björn Lundberg visar hur den vanligaste formen av finansiell vadslagning, så kallad spread betting går till. Kurserna rör sig ständigt och bara på några minuter kan man vinna eller förlora stora summor på hur till exempel kopparpriset, kronkursen eller Ericssons aktie utvecklas.

I Storbritannien är den här typen av spel eller spekulation vanlig och sedan i december förra året har tre svenska spelbolag lanserat internetsajter som riktar sig mot den svenska marknaden. Det är förutom Financebet, som Björn Lundbergs företag äger, Unibet och Betonfinance.

Klassas som lotteri
Spelen står helt utanför de svenska myndigheternas kontroll. Eftersom det klassas som lotterier beskattas de inte heller som kapitalinkomster från värdepapper.

Men på svenska Finansinspektionen håller man ett vakande öga på den nya trenden.

– Det är ett nytt fenomen och jag tror att det är någonting som kommer att växa sig ganska starkt även i Sverige och i andra länder. Vad allmänheten kanske ska komma ihåg är just det att detta inte är reglerade börser eller reglerade marknadsplatser på något sätt och de står inte under vår tillsyn, säger Linda Hedvall, chef för marknadstillsynen på Finansinspektionen.

Kan tvingas söka tillstånd
Nya EU-regler kan dock i framtiden tvinga spelbolagen att söka svenska tillstånd.

– Det finns ett nytt EU-direktiv där man pratar mycket mer om just de produkterna som kallas för ”spread bets” och ”contracts for differences”. Åtminstone de instrumenten kommer att räknas som finansiella instrument.

– Om de räknas som finansiella instrument och erbjuds till investerare så kan det hända att de här företagen måste stå under tillsyn av Finansinspektionen eller motsvarande i det landet där man erbjuder tjänsterna. Då kan det bli så att spelbolagen måste vara värdepappersbolag eller måste ha tillstånd som ett värdepappersbolag och då kan de falla in under tillsynen, säger Linda Hedvall på Finansinspektionen.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".