Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pensionärsparti kritiserar invandring

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 07.00

Ett parti som hoppas vinna många av pensionärernas röster är SPI, pensionärernas intresseparti. Men partiet har också flera invandrarkritiska inslag.

– Äldrefrågorna är alltid mycket aktuella precis före ett val men efteråt är intresset lågt. Vi jobbar kontinuerligt med äldrefrågorna, säger Jan Steimer som är ordförande för SPI.

SPI fick en knapp procent av rösterna i förra riksdagsvalet och kom också in i drygt 40 kommuner och ett landsting.

Pensionärspartiet har sitt fokus på frågor som rör äldre med bland annat höjda pensioner och krav på en särskild äldreminister.

Som exempel på besparingar vill SPI slopa landstingen men det är osäkert hur mycket pengar det skulle ge.

Invandringskritiska
Partiet har också en invandringskritisk politik. I SPI:s program står att invandringen ska vara restriktiv till dess nuvarande problem bemästrats. Partiordföranden Jan Steimer hävdar att det bland annat är bidragsberoende som är ett problem bland invandrare.

– Det är inte deras problem, det är våra problem, det är landets problem. Fortsätter vi att ta in invandrare i den utsträckning vi gjort de senaste åren kommer det problemet att växa, säger han.

Ex-moderat välkomnas
Ett annat exempel på SPI:s invandringskritiska politik är att moderaten Christer Ewe som i samband med valstugereportagen i Uppdrag Granskning inför förra valet uteslöts ur moderaterna, nu kandiderar för pensionärspartiet.

– Christer Ewe uttryckte sig på ett sätt som man naturligtvis inte ska göra och det är beklagligt att han gjorde det. Men jag har pratat med honom och han har den inställningen som vi värderar och därför är han välkommen till oss, säger han.

Vad är det som gör att ni ändå välkomnar honom trots att han uttalat sig nedsättande om muslimer?

– Det är sättet det skedde på med dold kamera och med anknytning till 11 september. Jag förstår att han gör ett övertramp men för den sakens skull ska han inte vara dömd för all framtid, säger Jan Steimer.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".