Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bristande säkerhet inom förlossningsvård

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 12.00

Den medicinska säkerheten är i fara inom förlossningsvården på flera platser i landet. Allt fler förlossningar och mindre resurser kan få konsekvenser för patienterna.

– Jag har aldrig sett så många gråtande personalkategorier i korridorerna förut, och det tycker jag är extremt allvarligt. Många säger att det här inte går längre, de fundera på att sluta och kan inte ta ansvar för vården längre, säger Anna Glanz, överläkare vid Sahlgrenska Sjukhuset, Östra i Göteborg.

I Göteborg ser de situationen som övermänsklig, övermäktig och farlig och pekar bland annat på plats- och personalbrist.

Antalet förlossningar ökar
Antalet förlossningar har ökat, med omkring 100 fler per månad i år jämfört med tidigare år. Platserna på sjukhusen räcker inte till och patienter skickas hem för tidigt. Hög arbetsbelastning göra att barnmorskor måste ta hand om fler förlösande kvinnor samtidigt, vilket kan få förödande konsekvenser.

– Om situationen är alldeles för överbelastad så ökar risken att begå fel. Risken ökar att man inte upptäcker allvarliga förlossningskomplikationer, säger Anna Glanz.

Vad kan det leda till?

– Det kan leda till att barnet inte klarar sig och att mamman utsätts för onödiga risker, i sin yttersta förlängning.

Resurserna hänger inte med
Antalet förlossningar ökar alltså, men resurserna hänger inte med och under hösten kommer den saken diskuteras med politiker.

– Jag förutsätter att de resurser som behövs för att vi ska ha en hög medicinsk säkerhet ställs till förfogande, säger Elisabeth Persson, överläkare inom kvinnosjukvården och samordnare för hela Stockholms län.

Vad händer annars?

– Då får man utnyttja resurser inom andra landsting, eftersom patienterna måste tas om hand på ett adekvat och medicinskt säkert sätt. 

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna pågår när vi är där tre förlossningar och fem nyblivna mammor har precis lämnat avdelningen.

Personalen märker stressen
Här märker personalen av stressen, förra våren slutade 21 i protest mot besparingar och också nu finns funderingarna på om de kan vara kvar.

– Man orkar en kort stund, men sen börjar många se sig om efter andra jobb. Man orkar inte med det här hektiska tempot. Vi förlöser nästan på löpande band och vi har inga raster. Det behövs mer resurser till förlossningsvården, säger Jessica Dunderberg, barnmorska på Karolinska.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".