Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen utreder abortväntetider

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 12.12

De långa väntetiderna för abort i landet ska ses över av Socialstyrelsen. Långa väntetider medför att många kvinnor får genomgå en kirurgisk abort istället för den mera skonsamma medicinska aborten.

Långa väntetider orsakas i många fall av att det tagits felaktiga politiska beslut, genom att de ekonomiska resurserna är för lågt räknade, vittnar bland andra Lena Marions, överläkare på kvinnokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna om.

– All verksamhet bygger på att beställarna har givit oss uppdrag. Det är politiska beslut i grunden, sen försöker man på tjänstemannanivå titta igenom vilka vårdgivare som ska stå till tjänst med de olika uppdragen, säger Lena Marions.

Behoven stora
Flera av de stora sjukhusen vittnar om att behoven är större än de ekonomiska resurser man har för abortvården. Man säger att aborten ökar i samma takt som födslarna gör just nu. Och medan födslarna tilldelas mera resurser glöms abortvården bort.

Lena Marions ger som exempel att några veckor väntan för en gravid kvinna får större konsekvenser än exempelvis en väntande höftledspatient.

– Man har missbedömt behovet som finns när det gäller abortsituationen. Konsekvenserna blir de här väntetiderna, graviditeterna går länge, vilket kan ha så väl pysiska som fysiska följder. Dels får man inte välja den metod för graviditetsavbrytande som kanske passar den här kvinnan bäst, säger hon.

Socialstyrelsen ska se över situationen
Socialdepartementet har uppmärksammat att dagens väntetider på abort påverkar valet av abortbehandling och man har du gett Socialstyrelsen i uppdrag att se överväntetiderna i landet.

Men det kan komma att dröja till nästa år innan man har någon överblick av frågan nationellt.

I väntan på mera resurser för att få ner väntetiderna gör man på flera sjukhus som man nu gör kvinnokliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset Solna, det vill säga man hjälper fler än man har resurser till.

– Vad jag gör nu är att vi försöker se till at vi har mera tider, vi struntar helt enkelt i den beställningen som vi har. Vi försöker att utföra fler aborter än vad det var tänkt. Det här är något som kommer att få ekonomiska följder för kvinnosjukvården, eftersom vi inte får betalat för det arbete som vi faktiskt utför, säger Lena Marions.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".