Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ams: Arbetslösheten minskar något

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 12.16
Klicka för grafik.

Uppdaterad 13:04
I takt med den ekonomiska utvecklingen i Sverige förbättras sakta läget på arbetsmarknaden. Det visar augustisiffor från Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.

Den öppna arbetslösheten var i augusti 4,6 procent, enligt Ams sätt att räkna.

– Man kan väl säga att det är en siffra som går åt rätt håll. Det är den lägsta augustisiffran på fyra år och det är naturligtvis positivt även om det fortfarande är så att olika grupper har en svår situation på arbetsmarknaden, säger Bo Bylund, generaldirektör för Ams.

Ams-program stark orsak till minskningen
I slutet av augusti var 222 000 personer öppet arbetslösa i Sverige. Det är en minskning med över 40 000 personer jämfört med ett år tillbaka.

Mer än halva minskningen beror inte på nya jobb utan på att fler personer är i olika Ams-program. Om man räknar med dem som är i arbetsmarknadsåtgärder så har arbetslösheten sjunkit med mindre än en halv procent till 7,4 procent det senaste året.

Ams statistik visar också på ökande skillnader mellan olika grupper när det gäller hur lätt det är att få jobb. Välutbildade har det betydligt lättare än lågutbildade och för personer födda utanför Europa har arbetslösheten ökat senaste året.

Fler långtidsarbetslösa
Trots den rådande högkonjunkturen i svensk ekonomi har även antalet långtidsarbetslösa, som har varit inskrivna på arbetsförmedlingen mer än två år, faktiskt ökat med tusen personer det senaste året.

– Vi har inte haft toppen på någon högkonjunktur på arbetsmarknaden. Det är egentligen först det sista året som vi har sett en tydlig positiv utveckling och det tar tid innan den ger resultat. Den visar sig först i att antalet nyinskrivna på förmedlingen minskar kraftigt och det har minskat med 15 procent i år.

– Sedan är det ett antal personer som står ganska långt från arbetsmarknaden som har det svårt.
 
Är inte det ett misslyckande att de, trots den goda ekonomiska utvecklingen, har blivit fler det senaste året?

– Det är inte bra och det är oroande att det är så många personer som står långt från arbetsmarknaden. Det är tråkigt att se att kommuner, landsting och stat inte använder de resurser som finns i plusjobben för att kunna ge de här personerna arbete. Det kan man i princip göra gratis eftersom vi betalar i stort sett hela plusjobbslönen.
 
– Vi måste använda mycket resurser för att stödja och rusta de här personerna som står långt från arbetsmarknaden, säger Bo Bylund.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".