Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Höga chefer åtalas för dödsbrand i Växjö

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 16.45

På måndagen inleddes en av Sveriges mest omfattande arbetsmiljömål i Växjö tingsrätt. Två tidigare högt uppsatta landstingschefer står åtalade för bland annat grovt vållande till annans död.

Det var i samband med branden på Regionpsykiatriska kliniken i Växjö för tre år sedan som två unga kvinnor dog och flera andra skadades.

Strax efter elva på måndagsförmiddagen tog de båda grånade landstingscheferna plats vid de åtalades bänk i tingssal 1 i Växjö. Den förre landstingsdirektören Christer Jacobsson och chefen för psykvården Talis Vasko.

Patient tände eld på rummet
Åklagaren målade i sin sakframställan bit för bit upp bilden från branden morgonen den första augusti 2003, som började när en våldsam patient tände på sitt rum.

Orsaken till att det slutade så illa var enligt åklagaren att personalen enbart bestod av outbildade vikarier som inte fått någon brandutbildning. Exempelvis lämnades flera dörrar öppna till det brinnande rummet så att röken spreds vidare, personalen hittade inte brandsläckarna utan hämtade en på en annan avdelning som man först inte ens fick ner från väggen. 

Förstod inte hur brandalarmet fungerade
De förstod inte heller hur brandlarmet fungerade vilket försenade hjälpen. Åklagaren Jan Andersson hävdade att ansvaret helt faller på cheferna som enligt honom borde ha känt till bristerna.

– Till landstinget har det kommit ett flertal varningssignaler. Både från externa revisorer där man har påpekat brister och även signaler underifrån om att allt inte stod rätt till. Man får de här signalerna man agerar inte, man förhåller sig passiv, och sedan kommer den här händelsen som ett brev från poster, säger Jan Andersson.

För de anhöriga som följde dagens förhandlingar blev det en smärtsam påminnelse om katastrofen, men för Mariette Nordén som förlorade sin dotter Jessica var det ändå viktigt att vara på plats.

– För Jessicas skulle vill man få ett slut på det här och se vad som händer, och absolut få dem dömd. Det känns naturligt att vara med här trots att det är plågsamt.

Vad är det för känslor du känner när du sitter i rättssalen?

– Man åker tillbaka tre år i tiden, så det är jättejobbigt.

Vad är det du hoppas på under rättegången?

– Det är att de ska bli dömda så att det här inte ska upprepas i Sverige, och att det inom psykvården ska bli bättre.

Hur viktigt är det att någon ställs för ansvar för det som har hänt?

– Det är jätteviktigt, absolut för flickorna som gick bort är det viktigt, de ska inte ha gått bort förgäves, säger Mariette.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".