Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politiker hinner inte med dubbla uppdrag

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 03.21

Många riksdagsmän som också har kommunala uppdrag hinner inte vara med på mötena i kommunfullmäktige. Ungefär en tredjedel riksdagsmännen har missat hälften eller fler av alla möten i kommunfullmäktige under förra året.

Under det gångna året har en ersättare fått gå in för den socialdemokratiska riksdagskvinnan Catharina Bråkenhielm vid fullmäktigemötena på Orust men trots att det är svårt att få ihop det tidsmässigt tycker Catharina Bråkenhielm att fördelarna överväger.

Catharina Bråkenhielm är en av de fem riksdagsmän som inte har hunnit med ett enda fullmäktigemöte under det förra året.

– Tidsmässigt går det inte så jättebra i och med att jag bor långt borta från Stockholm där jag tillbringar huvuddelen av veckan. Men jag får alla handlingar och jag kan vara med på flesta gruppmötena som vi har inför kommunstyrelse och fullmäktige och det gör att jag kan tillföra gruppen det som händer på riksplanet och kan koppla ihop kommun- och rikspolitik vilket jag tycker öär jättebra, säger hon.

Ekot har sammanställt hur närvaron på kommunfullmäktigemötena ser ut för de riksdagsmän som också har kommunala uppdrag.

Ungefär en tredjedel riksdagsmännen har missat hälften eller fler av alla möten i kommunfullmäktige under det förra året.

Ledamöterna har långt hem
Framför allt återspeglar det hur långt det är från riksdagen till hemkommunen. Ju längre restider, desto svårare kan det vara att hinna med möten hemma.

Ett känt exempel är miljöpartiets språkrör Peter Eriksson som fick lämna posten som kommunalråd hemma i Kalix därför att han inte hann med uppdraget.

De som bor kring Stockholm eller i Mellansverige har lättare att sköta uppdrag på två ställen. Så har till exempel moderata riksdagskvinnan Karin Enström inte missat ett enda av sammanträdena i kommunfullmäktige i Vaxholm, där hon är ordförande.

Kommunengagemang blir allt ovanligare
Ser man tillbaka i tiden så har riksdagsmännen allt färre kommunala uppdrag. Vid slutet av 1960-talet hade 8 av 10 riksdagsmän ett kommunalt uppdrag, i dag är det var tredje.

De politiska partiernas erfarenhet är att det blir allt svårare att hinna med två uppdrag, menar centerns partisekreterare Jöran Hägglund.

– Det kommunala jobbet tar mer och mer tid och riksdagsarbetet tar mer och mer tid och det blir i praktiken omöjligt att hinna med sammanträden och annat, säger han.

Reporter: Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".