Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Båtflyktingar får råd på webben

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 06.00
Efter 40 dagar i internering släpps de flesta flyktingarna.

Hittills i år har över 23 000 afrikaner kommit till Kanarieöarna. Varje dag anländer nya båtlaster. Röda korset i Senegal tror att så många som 100 000 köar och väntar på båtresan som ska föra dem till Europa.

Den kraftiga ökningen kan åtminstone till en del tillskrivas människosmugglarnas effektiva marknadsföring.

Att ta sig till Kanarieöarna är en bra lösning för senegalesiska unga män. I motsats till vad den internationella pressen rapporterar så är båtresan inte farlig, möjligen lite obekväm.

Så står det att läsa på en senegalesiska webbsida under rubriken Resa till Europa och arbete.

Detaljerade råd
Unga hågade senegaleser rekommenderas att gå ihop för att köpa en båt, en motor och en GPS.

De resande bör ha lite mutpengar till den senegalesiska polisen och kustbevakningen. Och, ta inte med några som helst identifikationspapper och inget som kan identifiera din nationalitet. Det är nyckeln till framgång!

När båten når spanskt territorialvatten ska de ringa 112 och larma sjöräddningen som då kommer och eskorterar dem i hamn.

När du kommer iland på Kanarieöarna så är du i Europa, i EU, förklarar försäljarna på webbsidan. Den enda risk du löper är 24 timmar i häkte när de spanska myndigheterna försöker ta reda på varifrån du kommer.

Sedan, efter en kort period i internering, där du behandlas väl och får god mat, så bjuder premiärminister Zapatero på flyg till Madrid eller någon annan stad i Spanien och du har hela Europa för dina fötter!

Inte helt fel
Uppgifterna på webbsidan är inte helt och hållet lögnaktiga. Det är ett faktum att de allra flesta faktiskt flygs till spanska fastlandet och att de allra flesta släpps efter de lagstadgade 40 dygnen i interneringen.

Det har visat sig svårt för Spanien att skicka hem immigranterna. Till en del på grund av att flyktingarnas nationalitet inte kunnat fastställas men också för att deras ursprungsländer inte tar emot dem.

Så efter 40 dygn så släpps de och försvinner ut i den stora massan av papperslösa invandrare, hänvisade till svartjobb och en osäker tillvaro.

Men för männen på andra sidan, människosmugglarna är det en mycket lönsam affär. Mellan 600 och 1 200 euros betalar var och en för resan. Det kan bli uppåt en miljon kronor för en båt.

Marianne Kihlberg, Los Christianos, Teneriffa
marianne.kihlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".