Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Jag loggade in två gånger hos s"

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 06.00
Skulle leta efter skandaler.

Den nu avstängde Expressenjournalisten Niklas Svensson erkänner att han loggat in på det socialdemokratiska interna nätet. Han säger att han fick inloggningsuppgifterna från folkpartiet i ett bestämt syfte: att avslöja saker som skulle misskreditera socialdemokraterna.

Expressenjournalisten Niklas Svensson bryter nu sin tystnad och erkänner att han använt sig av inloggningsuppgifterna för att ta sig in på socialdemokraternas interna nät.

Den person som gav inlogget till Niklas Svensson ville att han skulle använda det för att avslöja skandaler om socialdemokraterna och Niklas Svensson anar att uppgiftslämnaren inte agerade ensam.

Vad var det i stället då?

– Syftet var uttalat från min uppgiftslämnare att jag skulle använda de här uppgifterna för att avslöja saker som kunde misskreditera socialdemokraterna, säger Niklas Svensson.

Fick du på något sätt uppfattningen att det var fler involverade än din uppgiftslämnare i denna avsikt att hitta skandaler?

– Nej, jag förstod inte det vid det tillfället men samtidigt anade jag förstås att det här inte var någonting som min källa ensam hade tillgång till, säger Niklas Svensson.

Syftet att misskreditera (s)
På måndagen kunde Ekot berätta att den avskedade pressekreteraren i Liberala ungdomsförbundet, Per Jodenius, i polisförhör ska ha berättat att folkpartiets partisekreterare Johan Jakobssons syfte med att skicka Jodenius till en journalist inte alls var att offentliggöra att ett intrång skett på socialdemokraternas interna nät.

Syftet var i stället att reportern då skulle kunna hämta uppgifter som ledde till publicitet som kunde misskreditera socialdemokraterna i valrörelsen.

Nu säger även Expressenjournalisten Niklas Svensson att det var så.

I ett nattligt sms till Ekot kommenterar Johan Jakobsson den påstådda lögnen så här:

”Expressen fick uppgifterna. Varför tidningen avstod från att publicera kan inte jag svara på. Redaktioner brukar inte be om direktiv om hur informationen ska användas. Några sådana direktiv har inte heller jag lämnat.”

”Uppgiftslämnaren inte ensam”
Niklas Svensson hävdar nu att han loggat in på Sapnet i sammanlagt ungefär 20 minuter, två gånger för att kolla om uppgifterna stämde och den sista gången för att göra ett jobb om it-säkerhet.

Niklas Svensson tror inte att den person som gav honom inloggningsuppgifterna var ensam om beslutet.

– Det var uppenbart från början ett känsligt system, så förstod jag att det här kan inte min uppgiftslämnare ha suttit ensam med. Det är fullständigt otänkbart att källan i det första läget skulle vända sig till mig, så uppfattade jag det, säger Niklas Svensson.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".