Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Statsvetare gissar på borgerlig valseger

Publicerat onsdag 13 september 2006 kl 05.00

Om man får tro Sveriges professorer i statsvetenskap är det mest troliga att den borgerliga alliansen vinner valet. Det framgår av en enkät som Ekot har gjort.

Leif Lewin, professor i Uppsala, är en av dem som lutar åt att alliansen vinner. Orsaken är bland annat att de borgerliga inte gått tillbaka i opinionsmätningarna som de brukar inför valet.

– De har en sammanhållning och en styrka som är historiskt unik. Det väger, som vi alla vet, oerhört jämnt. Men om jag nu ändå ska bestämma mig tror jag att den borgerliga alliansen vinner, men vinner knappt. Socialdemokraterna har visserligen gått fram, men de borgerliga har inte fallit tillbaka som de brukar, säger Leif Lewin.

Enkät till professorer
Ekot har frågat landets knappt 50 professorer i statsvetenskap vem de tror kommer att vinna valet. Resultatet är uppmuntrande för den borgerliga alliansen. Två av tre bland de som svarat tror att det blir en borgerlig valseger.

En vanlig motivering bland professorerna är att alliansen blivit alltmer enig och att det blivit alltmer trovärdigt att de kan regera landet.

Det är hälften av Sveriges professorer i statsvetenskap som svarat på Ekots enkät. Ingen heltäckande bild alltså. De har fått svara anonymt. En del av dem som inte velat svara förklarar det med att de är rädda att påverka valet. Andra är av princip emot allt som kan kallas att spekulera i medierna.

Mätningar som stöd
Folke Johansson, som är professor i Göteborg, tror också att alliansen vinner. Han stödjer sig bland annat på opinionsmätningarna.

– Det är väl närmast en bedömning av läget, och kanske lite av de senaste utfrågningarna där jag har en känsla av att den borgerliga statsministerkandidaten har haft ett litet försteg. Det har väl också varit den bild man har fått i de mätningar som har gjorts efteråt, säger Folke Johansson.

En statsvetare som tvärtom tror att socialdemokraterna kommer att vinna är professor Elfar Loftsson vid Södertörns högskola. Han menar att socialdemokraterna har en trovärdighet på områden som är viktiga för svenska väljare.

– När det gäller ekonomin och när det gäller välfärden har socialdemokratin traditionellt ett ganska högt förtroende. De har haft fördelen av en väldigt bra konjunktur också, säger Elfar Loftsson.

”De har fel”
Vice statsminister Bosse Ringholm, som förstås tror på en socialdemokratisk valseger, bryr sig inte om professorerna. Han säger att hans eget valtips är minst lika bra som deras.

– Jag tror mitt är bättre. Min känsla är att de har fel. När jag träffar undersköterskor och lärare får jag ett helt annat intryck, faktiskt. Opinionsinstituten har ju visat sig ha fel, i förra valet exempelvis. Det är väl rätt sannolikt att satsvetarna är ungefär som opinionsinstituten, säger Bosse Ringholm.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Så gjordes undersökningen:
47 professorer i statsvetenskap har fått en enkät från Ekot med frågor om hur de tror att resultatet i 2006 års riksdagsval kommer att se ut. 24 av professorerna (dvs. 51 procent av de tillfrågade) har svarat på frågorna i enkäten.

Svarsperioden är 1-7 september. Under den här perioden publicerades affären med folkpartiets dataintrång hos socialdemokraterna, men även efter avslöjandet är det en majoritet av de svarande som tror på en borgerlig valseger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".