Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen ovetande om infektionsvårdsproblem

Publicerat tisdag 12 september 2006 kl 16.43

Många människor som dör av infektioner hade kunnat räddas med en bättre vård. På Karolinska universitetssjukhuset i Solna anser personal vid infektionskliniken att besparingarna nu blivit för många och att det får konsekvenser för patienterna, men ingen har kontaktat Socialstyrelsen.

– Detta kan få konsekvenser för patienterna i form av försämrad medicinskt säkerhet, och i vissa fall kan det orsak att patienten kanske dör, säger Martin Glimåker, infektionsläkare vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Risker för spridning av infektioner
Färre vårdplatser vid infektionskliniken gör att patienter tvingas ligga på andra avdelningar, något som kan innebära risk för att infektionen förs vidare till andra patienter.

Personal vid Karolinska är också kritiska till att akutmottagningen inte alltid är bemannad med specialistläkare och att en infektion därför lätt kan missas.

Ingen anmälan
Men trots att situationen upplevs som allvarlig av personalen har det inte gjorts någon anmälan till Socialstyrelsen. Anmärkningsvärt tycker Johan Carlsson som är tillsynschef.

– Det talas ju om en patient som avlidit till följd av att det inte fungerat väl organisatoriskt, och det tycker vi är anmärkningsvärt att vi inte har hört någonting om, säger Johan Carlsson.  

– Vi har sett en del fall där patienten borde ha haft en annan handläggning, och jag kan inte svara på varför det inte är lex Maria anmält, säger Martin Glimåker.

Om det hade anmälts skulle väl Socialstyrelsen kunna ha ingripit i ett tidigare skede?

– Det har du rätt i.

Socialstyrelsen kommer nu noga följa utvecklingen på Karolinskas infektionsklinik och hoppas att Landstinget ska kunna komplettera med fakta om situationen. De säger att de förutsätter att landstinget är koll på läget, men att det återstår att se.

– Har man inte något uppföljningssystem och inte gör någon analys riskerar ju samma problem att drabba andra patienter. Själva idén med ett uppföljningssystem är ju att man ska undvika att utsätta patienterna för risker, säger Johan Carlsson.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".