Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Partier hamnar hos kronofogden

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 06.00

De politiska partierna har vid flera tillfällen varit så sena med att betala sina räkningar att ärendena gått till kronofogden. De borgerliga partierna har fler anmärkningar än socialdemokraterna med stödpartier, visar Ekots granskning. Flest har kristdemokraterna.

Kristdemokraternas ekonomichef Leif Kennerberg förklarar hur partiet har dragit på sig så många betalningsanmärkningar. Han beklagar det som inträffade och säger att det är viktigt att partierna sköter sig.

– Vår ordinarie kanslist var sjukskriven ett helt år och vi hade en vikarie som inte fungerade. Det var orsaken, säger han.

Ekot har kartlagt partiernas betalningsanmärkningar under de senaste tre åren, både i riksorganisationerna, distrikten och ungdomsförbunden.

Alla partier utom centerpartiet har dragit på sig anmärkningar för obetalda räkningar men inget av partierna har några aktuella skulder hos kronofogden.

Kd är värst
Den partiorganisation som har flest anmärkningar på riksnivå är kristdemokraterna som har dragit på sig nio anmälningar till kronofogden, för räkningar som uppgår till sammanlagt nära 400 000 kronor.

Leif Kennerberg, kristdemokraternas partikassör, förklarar de många anmälningarna med att partiet under ett år tog in en vikarie som inte skötte betalningarna ordentligt.

På den borgerliga sidan har även moderaterna dragit på sig flera betalningsanmärkningar, de flesta i de lokala distrikten. Det gäller bland annat försenad inbetalning av skatt.

De unga inte bättre
Även folkpartiets och miljöpartiets ungdomsförbund har haft skatteskulder för liberala ungdomsförbundet handlar det om en summa på drygt 78 000 kronor och för Grön ungdom knappt 47 000 kronor.

Det parti som har flest betalningsanmärkningar om man lägger ihop både riksorganisation, lokala distrikt och ungdomsförbund är däremot vänsterpartiet. Där utmärker sig särskilt ungdomsförbundet Ung vänster som har sex anmärkningar, varav två är för sen inbetalning av skatt.

Ideellt arbete förklaringen
Ida Regin är förbundssekreterare i Ung vänster och säger att eftersom verksamheten bygger mycket på ideellt arbete kan det hända att betalningar inte sköts ordentligt.

– Vi är ett ungdomsförbund och en ideell förening. Det är mycket unga och mycket ideell arbetskraft som ska vara de som sköter allting. Det är klart att det kan hända att det finns brister i administrationen, säger hon.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se

Research: Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".