Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Närståendes våld täcks inte av hemförsäkringen

Publicerat onsdag 13 september 2006 kl 12.30

I mer än hälften av alla fall av kvinnomisshandel är gärningsmannen make eller sambo med den misshandlade kvinnan och då gäller inte överfallsskyddet i hemförsäkringen.

Margaretha Jonsson arbetar med försäkringar på fackförbundet SKTF och hon jobbar för att våld i familjen ska inkluderas i försäkringsskyddet.

– När jag var ute på medlemsmöten och träffade framförallt kvinnor som är medlemmar i SKTF så tyckte de att det var oerhört orättvist att försäkringen från obekanta, våld när man var ute på allmän plats, säger hon.

Vet man om att hemförsäkringen inte täcker våld inom familjen?

– Jag tror att de flesta tror att det är inkluderat och att de är skyddade genom sin försäkring, säger Margaretha Jonsson.

Undantar sammanboende
Om man blir överfallen och misshandlad finns ett överfallsskydd i hemförsäkringen. Man får då ett ersättningsbelopp på allt mellan några tusenlappar till uppemot 100 000 kronor om man blir livshotande skadad.

Men samtliga hemförsäkringar hos de stora bolagen som Ekot har granskat gör ett undantag i överfallsskyddet och det är om man bor tillsammans med gärningsmannen.

Gärningsman ofta närstående
Mer än hälften av de kvinnor som anmäler att de blivit misshandlade anger sin make, sin sambo eller sin pojkvän som gärningsman, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

Björn Dalemo är produktchef på försäkringsbolaget Trygghansa och han säger att om hemförsäkringen skulle inkludera våld inom familjen kan det leda till orimliga situationer.

– Den här typen av brott kan utföras av samma person som tecknat försäkringen, alltså i vanligaste fallen har mannen tecknat hemförsäkringen, samma man är den som utövar brotten mot sin fru, säger han.

Försök med ny försäkring
Men det finns enstaka försäkringar som inkluderar våld inom familjen.

Fackförbundet SKTF och försäkringsbolaget Förenade Liv har haft ett försök att erbjuda en krisförsäkring där våld inom familjen inkluderas, som kommer att permanentas, enligt Förenade Liv.

Men ännu finns ingen riktig hemförsäkring som fungerar på samma sätt, och nytänkandet hos de stora försäkringsbolagen går trögt, säger Margaretha Jonsson.

– Det är väldigt besvärligt att ändra försäkringar så man drar sig för att göra villkorsförändringar. Dels blir det ett merarbete, dels riskerar man att få en ökad kostnad och dels hoppas man att någon annan ska ta tag i det hela, säger hon.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".