Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Israelisk general avgår efter krigskritik

Publicerat onsdag 13 september 2006 kl 16.00
Städer tömdes när alla flydde. Foto: Christer Fridén/SR.

Den israeliske general som var närmast ansvarig för krigföringen i Libanon avgår. Samtidigt får nu den israeliska regeringen förödande kritik över hur den hanterade den egna civilbefolkningen under kriget.

Regeringen svek hemmafronten. Så kan man sammanfatta granskningen av hur myndigheterna skötte sig i norra Israel som under det 34 dagar långa kriget var målet för omkring 4 000 Hizbollahraketer.

Invånarna övergavs, konstaterar den kommitté som tillsattes av parlamentet Knesset för att undersöka regeringens agerande, eller rättare sagt, brist på agerande.

Flydde utan hjälp
Grundfelet var att det, trots fullt krig, aldrig deklarerades att det rådde krigstillstånd. Invånarna som flydde i tiotusental från norra Israel lämnades i stort sett att klara sig själva. Först under krigets allra sist dagar arrangerades några få nödvändiga evakueringar.

De ansvariga fattade aldrig riktigt vad som hände i norr. Därför vidtogs inte heller en sådan grundläggande åtgärd som att samla besluten om viktiga hjälp- och stödinsatser under ett tak. Myndigheterna agerade istället på egen hand, om de överhuvudtaget gjorde någonting.

Hanteringen av kriget har väckt en storm av protester i Israel där många kräver både regeringens och militärledningens avgång. Och general Udi Adam, som var högste befälhavare i norr och närmast ansvarig för krigföringen, meddelar nu att han avgår.

Ett exempel
Adam var redan under kriget oense med överbefälhavaren Dan Halutz om hur kriget sköttes och han förödmjukades av ÖB som i krigets slutskede satte sin ställföreträdare som överrock på general Adam.

Enligt israeliska tidningsuppgifter har Adam sagt till sina medarbetare att han med sin avgång vill tjäna som ett exempel att följa för andra som också misslyckades under Libanonkriget.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".