Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M vill vidareutbilda obehöriga lärare

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 05.00
Fler ska bli behöriga.

Moderaterna vill att alla obehöriga lärare som är fast anställda ska få läsa in lärarexamen för att bli behöriga. Annars riskerar de obehöriga lärarna att bli ett b-lag i skolorna, hävdar moderaterna.

– Det viktiga är att varje barn möter en behörig och välutbildad lärare, och där är det viktigt både med ämnesbildning och pedagogisk utbildning, säger Sten Tolgfors, moderaternas talesman i skolfrågor.

Nu föreslår moderaterna att obehöriga, fastanställda lärare inom alla skolformer ska få vidareutbildas för att bli behöriga. Enbart i grundskolan berörs 6 800 personer.

360 miljoner kronor anslås
I ett första steg ska 360 miljoner kronor anslås på tre år, vilket ska räcka till 4 000 heltids eller 8 000 halvtidsplatser.

De senaste åren har tusentals lärare vidareutbildat sig och skaffat examen i ett snart avslutat så kallat Säl-projekt, de har jobbat som lärare på halvtid och studerat på halvtid.

Det här förslaget är mycket likt Säl-projektet, och har ett samband med alliansens förslag att helt förbjuda att obehöriga lärare tillsvidareanställs

Skillnad mellan behöriga och obehöriga lärare
Oavsett vem som vinner valet väntas det komma att införas något slags auktorisationssystem för lärarna om några år. Lärare utan examen kommer inte att få samma befogenheter och troligen lägre lön som de med rätt utbildning.

– Därför ligger det både i de obehöriga lärarnas intresse och i kommunernas intresse att vi nu tillför den här möjligheten att höja kompetensen och se till att varje lärare är behörig, säger Sten Tolgfors.

Lärargruppen kommer i framtiden att bli ett slags a- och b-lag, är det så man ska se det?

– Det är exakt den uppeldningen vi menar måste undvikas.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".