Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill ge Vattenfall ny roll

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 05.03

Om socialdemokraterna behåller regeringsmakten vill statsminister Göran Persson att statliga Vattenfall ska få en mer miljövänlig profil men också hålla nere priset på elen, för att i första hand gynna basindustrin.

Göran Persson jämför med den roll som det statliga bolåneinstitutet SBAB har för att hålla nere bolåneräntan.

– Jag tycker att vi ska få ut mer av Vattenfall om det ska bli exakt den roll som SBAB har det kan vi diskutera.

Men de ska bli prispressande?

– Åtminstone för den tunga industrin.

Det var i en intervju under bussturnén mellan torgmöten i Nyköping och Jönköping som Persson lyfte frågan om vilken roll statliga Vattenfall ska spela i framtiden.

Vattenfall måste ta ansvar
Göran Persson har tidigare sagt att regeringen gång på gång uttryckt att Vattenfall måste ta sitt ansvar och erbjuda konkurrenskraftiga priser och långsiktiga lösningar för basindustrin.

Och så här bara några före valet, som ett svar på kritiken från industrin, med Rottnerosägda Utansjö bruk som exempel som hotar med att lägga ner på grund av Vattenfalls höga priser - går Göran Persson ett steg längre och säger att Vattenfall ska få en ny och prispressande roll på elmarknaden.

Miljövänligare profil
Persson berättar också att regeringen har långt framskridna planer på att ge statliga Vattenfall en miljövänligare profil.

– De vinster som görs borde på ett bättre sätt kunna gå tillbaka i mer riktade satsningar för energisparande i mer riktade satsningar för folk att satsa på nya alternativ

Hur skulle det se ut?

– Man kan ta ut en extra utdelning ut Vattenfall och använda det exempelvis som ett statsbidrag för den som vill göra någon speciell investering i sitt hus eller i en anläggning som pressar energikonsumtionen eller introducerar ett nytt sätt att producera el. Det kan vara allt från vindkraftverk till solceller.

Hur långt fram är de tankarna?

– De är långt framme vi håller på att arbeta med det här i regeringskansliet och det här blir en av de saker jag hoppas kunna ha med i en regeringsförklaring, säger Göran Persson

Mari Forssblad
mari.forsblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".