Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bris saknar barnfrågor i valrörelsen

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 12.30

Frågor som berör barn är osynliga i valdebatten, det anser bland annat Bris, Barnens rätt i samhället, som från och med torsdag ställer upp valstugor på flera håll i landet, i hopp om att politiker ska uppmärksamma barnperspektivet i valfrågorna.

Man får medhåll från Barnombudsmannen Lena Nyberg som säger att bristen på barnperspektiv i valet gör att barn tappar intresse för valet och det demokratiska arbetet.

– I dag är det så att många barn och unga känner brist på inflytande och att man därför också tappar intresset för demokratin, politiska partier och att rösta, säger hon.

– Den andra frågan är ju de mest utsatta barnen som blir utsatta för våld och sexuella övergrepp, säger hon.

Rädda barnen instämmer
Barnombudsmannen Lena Nyberg får medhåll från Rädda Barnen om att utsatta barn dessutom inte får likvärdig behandling i hela landet.

Rädda Barnen har därför i dagarna uppvaktat partiledare med ett brev, där man påtalat att barn som far illa inte alltid får hjälp av vuxna.

Man tar som exempel att den pojke som bor i Västerås som far illa på grund av att han bor med en psykiskt sjuk mamma, han får hjälp och stöd, men pojken som bor i Örebro inte får hjälp.

Vill ha garanti
Lars Carlsson, chef för Sverigesektionen på Rädda barnen, säger att politikerna ryggar för de svåra frågorna i valrörelsen.

Han efterlyser ett vallöfte från våra politiker.

– Man skulle kunna sätta en garantinivå att oavsett var de bor ska de kunna få samma typ av hjälp, säger han.

Barnens rätt i samhället, där man just nu spikar upp valstugor i fem städer i landet: Umeå, Stockholm, Norrköping, Göteborg och Malmö, där hoppas man att från och med torsdag få besök av framförallt politiker som vill informera sig om frågor som berör barn, berättar styrelseordförande Ingela Thalén.

– Vi vill naturligtvis att de förtroendevalda ska kunna mer om barn så att det påverkar lagstiftning, säger hon.

Mer respekt
Bris efterlyser bland annat större respekt för de barn som befinner sig mitt i föräldrars umgängestvister eller andra rättsprocesser att de också ska ha rätt till en ombudsman, som motsvarar de vuxnas rätt till en advokat.

– Det är inte framförallt en ekonomisk fråga, det är ett synsätt. Det tycker jag man kunnat lyfta upp mycket mer, säger hon.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".