Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aggressiv bakterie hotar svenska sjukhus

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 12.00

En aggressiv typ av tarmbakterie, clostridium difficile, sprids nu på sjukhusen i England, Belgien, Holland och Frankrike. Den ger svåra diarréer och kan vara dödlig för svårt sjuka. Det finns stor risk att också svenska sjukhus drabbas, säger Peet Tüll vid Europeiska smittskyddsinstitutet.

– Jag tror för min del att den här stammen förr eller senare kommer att dyka upp någonstans i Sverige.

Det är bara en tidsfråga?

– Som jag ser det, ja, säger Peet Tüll.

På ett 70-tal sjukhus i England kämpar nu gamla och sjuka patienter med den nya typen av tarmbakterie – clostridium 027, som ger blodiga diarréer och är extremt smittsam.

Drabbar äldre
Bakterien drabbar framförallt människor över 65 som vistas på sjukhus eller i äldreboenden. Den behandlas med antibiotika, men kan ändå leda till döden för de allra svagaste patienterna.

Nu har en arbetsgrupp vid Europeiska smittskyddsinstitutets sammanställt dagens kunskap om den nya typen av clostridium och rekommenderar Europas länder att utveckla handlingsplaner för hur man ska hantera den, till exempel genom bättre sjukhushygien, skärpta rutiner vid provtagning och ökad vaksamhet när patienter kommer från sjukhus som har drabbats av smittan.

Högre dödlighet
För trots att clostridiumbakterien funnits länge på sjukhusen krävs nu bättre beredskap för att hantera den nya typen, 027, som är mer aggressiv än sina släktingar.

– Vår förhoppning är att om medlemsländerna känner till den här stammen som både är mer argsint, tycks ha lättare för att sprida sig och ger högre dödlighet och högre sjuklighet än tidigare stammar, att man då ska kunna stå på tå lite och vara beredd på att ta hand om den om den skulle dyka upp, säger Peet Tüll.

Ska man som enskild person, om man har äldre anhöriga på sjukhus eller om man själv ligger på sjukhus vara orolig för det här?

– Jag tycker att det viktigaste är att de som driver sjukhusen och är ansvariga för sjukvården är medvetna om det. Jag tycker inte att man ska gå omkring och vara orolig, säger Peet Tüll.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".