Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget vaccin biter på superresistent tbc

Publicerat torsdag 14 september 2006 kl 16.36

En ny form av tbc, tuberkulos, har upptäckts. Den är extremt smittsam, inga läkemedel verkar bita på den och sjukdomen har nu krävt många dödsoffer i Sydafrika.

Av 53 personer som smittats av sjukdomen i en sydafrikansk provins dog 52 inom tre veckor. Enligt världshälsoorganisationen WHO, så finns den superresistenta tuberkulosen också i vårt närområde, i Baltikum, på andra sidan Östersjön.

Tuberkulos, tbc, uppträder i tre huvudstammar. Den vanligaste formen av tuberkulos botas med medicinering. Den multiresistenta formen av TBC är motståndskraftig mot de gängse medicinerna, men kan ändå behandlas.

Fall av extremformen i Baltikum
Så finns det den superresistenta formen, som kallas XDR-TB, som inte alls svarar på några läkemedel och som det nu larmas om, bland annat från Sydafrika. Denna värsta form av tuberkulos förekommer också i Baltikum och de forna sovjetstaterna.

En rapport från världshälsoorganisationen visar att 19 procent av av de tuberkulossjuka i Lettland som insjuknat i den svårbehandlade typen av tuberkulos i själva verket har drabbats av den extrema formen som inga läkemedel biter på. Det handlar om 115 fall av totalt 605.

Sverige relativt skyddat mot tbc
På Socialstyrelsens smittskyddsenhet menar man ändå att Sverige, trots närheten och det myckna resandet till Baltikum, är ganska väl skyddat mot tuberkulos.

Det är hittills väldigt få fall av tuberkulos som kommit till Sverige från Baltikum, och det beror sannolikt på att de tuberkulossjuka är utsatta grupper som inte reser hit, och inte heller möter svenska resenärer i sina hemländer, säger Anders Tegnell som är chef för smittskyddsenheten.

– Det hindrar inte att man fortfarande måste ha en stor uppmärksamhet på tuberkulos och att man inom sjuk- och hälsovården måste komma ihåg att resor till den här delen av världen kan innebära en risk.

Nu är tuberkulos en sak, men den extrema tuberkulosen är en annan sak?

– Jo, det är den i viss utsträckning när det gäller behandling, men när det gäller motåtgärder och effektiviteten på motåtgärder så ändrar inte det någonting.

– Det är ingenting som säger att den här tuberkulosen skulle ha större benägenhet att sprida sig i Sverige än den tuberkulosen som vi har sett i Litauen och de andra baltiska staterna hittills, säger Anders Tegnell, enhetschef vid Socialstyrelsens smittskyddsenhet.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".