Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jobb och klyftor i partiledardebatt

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 06.00
På varsin sida.

I TV4:s slutdebatt inför valet trummade partiledarna i den borgerliga alliansen gång på gång in budskapet att de har en gemensam politik medan de tre vänsterpartierna hela tiden har olika lösningar på problemen.

– Ni hörde att de inte kunde svara om de höjda energiskatterna på 13 miljarder, de hade inget jobbprogram, de är inte heller överens om vad de vill göra för familjerna. Den som röstar på något av de här tre partierna vet alltså inte vilken familjepolitik som följer. De har bara ett alternativ där de vet vad som händer, sa Fredrik Reinfeldt.

Och det alternativet var förstås den borgerliga alliansen, där alla partiledarna tog upp splittringen på vänsterkanten. Till slut tröttnade miljöpartiets Maria Wetterstrand.

– Angående Fredrik Reinfeldts tjat om att ”på den här sidan är vi så överens och på den här sidan är vi inte det”: på den här sidan spelar det någon roll vilket parti man väljer att rösta på. Det tycker jag är ganska bra, sa Maria Wetterstrand.

Jobben het fråga
Het blev debatten när partiledarna kom in på hur det ska bli fler jobb i Sverige. Den borgerliga alliansen pekade på sänkta arbetsgivaravgifter och satsningar på småföretagen.

Socialdemokraternas ledare Göran Persson tyckte inte det var tillräckligt tydligt.

– Jag hör aldrig något förslag från deras sida, vad de tänker göra för att skapa arbeten, sa Göran Persson.

– Om han inte har hört förslagen är nog problemen närmast någonting för en öronläkare, replikerade kristdemokraternas Göran Hägglund.

Väntan på jobb
Göran Hägglund konstaterade också att sänkt a-kassa gör det mer lönsamt för en arbetslös att börja jobba, och slog fast att socialdemokraternas misslyckats, då arbetslösheten inte är bättre än för fyra år sen.

– Vi har en lägre sysselsättningsgrad idag än vad vi hade för fyra år sedan. Vi har hört denne man ständigt upprepa att ”nu kommer jobben, nu kommer jobben”. Men de här jobben kommer ju aldrig, sa Göran Hägglund.

Göran Persson attackerade förslag om sänkt a-kassa och menade att det ökar klyftorna.

– Den arbetslöse förlorar sitt jobb troligen därför att det sker en strukturförändring på arbetsmarknaden. Det är så det går till. Då ska de inte straffas. Det är gammal obehaglig högerpolitik, Göran Hägglund. Den ska vi bekämpa, sa Göran Persson.

Ohly om klyftor
Också vänsterpartiets Lars Ohly valde att attackera den borgerliga alliansen för ökade klyftor.

– Ni kommer att sänka ersättningsnivåerna för arbetslösa och sjuka. Förtidspensionerades pensioner kommer att sjunka. Samtidigt ska ni ta bort förmögenhetsskatten, ni ska ta bort fastighetsskatten, införa ett hushållsavdrag för tjänster som Fredrik Reinfeldt utnyttjar. De som har minst får mindre, och de som har mest får mer, sa Lars Ohly.

I övrigt handlade debatten om miljö, jämställdhet, sjukvård och integration, utan att några nya besked gavs till väljarna.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".