Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ryskt miljöprojekt riskerar att haverera

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 06.21

I den ryska staden Kaliningrad släpps avloppet från 450 000 människor i stort sett orenat ut i Östersjön. Ett nytt vatten- och avloppsreningsverk, som bland annat finansierats med svenska skattemedel, skulle ha varit i drift i år. Men projektet har försenats med minst tre år, och det finns risk för att det helt kan haverera.

Ryska Kaliningrad, som ligger inkapslat mellan Polen och Litauen, är i dag den största enskilda miljöboven i den redan nedsmutsade Östersjön.

För tio år sedan engagerade sig bland annat Sverige, Danmark och de nordiska och europeiska investeringsbankerna i ett samarbetsprojekt med Ryssland som skulle få stopp på föroreningarna och ge Kaliningrads stad ett nytt vatten- och avloppsreningsverk.

Dubbelt så dyrt
Anläggningen skulle ha stått klar i år. Men projektet har kantats av problem, och som det ser ut nu, så kommer det i bästa fall att vara i drift först om tre år. Kostnaderna har redan hunnit fördubblas och är uppe i nära en miljard kronor.

Sverige har hittills lovat bidra med 120 miljoner kronor i biståndsmedel. Ryssland ska själv betala största delen av reningsverket.

Det ryska bolaget i Kaliningrad som håller i projektet är inne på sin fjärde direktör sedan starten. Mitt i allt började också ryska statsrevisorer granska affärerna, efter en anmälan från en av de sparkade direktörerna, det berättar Lars Eklund som är projektledare på statens biståndsorgan, Sida.

– Det är naturligtvis inte bra för projektet. När det kommer in nya personer som blir ansvariga ska ju den nya personen sätta sig in i vad som har hänt och ta ledningen lokalt. Det här bidrar ju också till att det blir en försening, säger Lars Eklund.

Finns det risk för att det här projektet till slut havererar?

– Den risken finns naturligtvis, att det blir för stora svårigheter att lösa de här problemen som finns. Men vi har en stor uthållighet, och den är den största tillgången, faktiskt.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".