Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nationalekonom: Sänkt a-kassa kan leda till fler jobb

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 12.00

Det borgerliga förslaget att sänkt a-kassa som ett sätt att få fram nya jobb har vållat mycket debatt under valrörelsen. Socialdemokraterna avfärdar förslaget, men nationalekonomisk forskning pekar på att det finns orsakssamband mellan sänkt a-kassa och nya jobb.

– Från olika statistiska studier så vet man mycket väl att lägre arbetslösersättning tycks ge lägre arbetslöshet och fler jobb. De mekanismer det är fråga om då kan i någon mån vara så att om det lönar sig att arbeta i förhållande till att inte arbeta så söker man mer effektiv efter arbete när man är arbetslös. Man får helt enkelt en bättre matchning mellan de lediga platserna och de arbetssökande.

– Men den stora effekten kommer säkerligen ifrån att lägre arbetslösersättning innebär att människor blir villiga att ta jobb till lite lägre lön, säger Calmfors, professor i nationalekonomi vid Stockholm universitet.

Forskning bekräftar förslag
Enligt Lars Calmfors pekar forskningen tydligt på att lägre a-kassa håller tillbaka lönekraven. På så sätt sjunker på sikt arbetskraftskostnaderna och då ökar i sin tur efterfrågan på arbetskraft och då blir det fler jobb.

Just det här förslaget, att sänka a-kassan för att få fram fler jobb, har kritiserats hårt av socialdemokraterna som menar att det leder till ökande inkomstklyftor och jobb med löner som det inte går att leva på.

Tror inte på lönedumpning
Men moderaternas chefsekonom Anders Borg säger att det är helt fel att tro att det skulle bli frågan om lönedumpning.

– Vi har ju fördelen av att arbeta inom ramen för den svenska modellen, vi har en mycket välutbildad arbetskraft, det sätter en ram för löneskillnaderna. Det har varit ett viktigt skäl till varför vi har haft rätt små löneskillnader i Sverige.

– Vi har förhållandevis straka fackliga organisationer och vi har en modell med kollektivavtal där vi reglerar de lägsta lönerna, och den modellen vill vi arbeta vidare med, så att det tror vi inte kommer att händasäger Anders Borg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".