Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Israel skyller FN-attack på felaktiga kartor

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 11.00

Den israeliska utredningen om flyganfallet mot FN-posteringen i Libanon som dödade fyra FN-observatörer är nu klar. Israelerna beklagar det inträffade och skyller på felaktiga kartor.

Den gamla militära klyschan ”stämmer inte karta och terräng överens så gäller kartan” förvandlade den israeliska krigsmakten till blodigt allvar under sommarens Libanonkrig.

Den 25 juli anföll israeliskt stridsflyg en av många FN-posteringar i södra Libanon. En finländsk, en österrikisk, en kanadensisk och en kinesisk FN-observatör dödades under attacken.

Trots ett tiotal försök av FN-observatörerna att per telefon övertyga israelerna att de höll på att göra ett fruktansvärt misstag framhärdade de israeliska militärerna och hävdade att de angrep ett Hizbollahfäste.

Protester världen över
Attacken utlöste häftiga protester världen över och Israel tillsatte en utredning för att granska vad som egentligen hände. Den rapport som utredningen presenterar visar att det var fel på de israeliska kartorna.

Ett misstag begicks när kartorna över området kopierades i all hast och FN-posteringen var inte korrekt markerad på kartbladen.

Israel beklagar det inträffade men ger ingen förklaring till varför man struntade i telefonsamtalen från FN-observatörerna och fortsatte anfallet utan att kontrollera vad det egentligen var för mål flygvapnet angrep.

Illa skött krigsföring
Den här rapporten stöder den redan etablerade bilden av den israeliska krigföringen i Libanon som illa skött och utförd av dåligt utrustade och bristfälligt utbildade soldater.

En bild som Israels förre överbefälhavare Moshe Yaalon nu förstärker genom sin skarpa kritik av den markoffensiv som Israel satte igång under krigets sista dagar, när alla redan visste att det snart skulle bli vapenstillestånd.

Den här offensiven var, anser han, bara ett misslyckat och blodigt försök att skapa intrycket av att det misskötta kriget ändå slutade i seger.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".