Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Het slutdebatt

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 21.13

På fredagskvällen ägde slutdebatten i valrörelsen rum med alla riksdagspartiledarna i SVT och P1. Pengar, skatter och jobb var huvudfrågorna i partiledardebatten under fredagskvällen.

Pengar, skatter och jobb var huvudfrågorna i partiledardebatten under fredagskvällen.

– Hela er politik när det gäller jobben, landar i den enkla slutsatsen att det ska bli dyrare att vara arbetslös, man ska inte ha råd att vara arbetslös för det kommer att pressa ner lönerna och på så sätt drivs sysselsättningen upp, med pigjobb,  sa statsminister Göran Persson.

Ursäkt
Men ”pigjobb” fick fart på centerledaren Maud Olofsson.

– Men vad är det för syn på den typen av tjänster som är städverksamheter, som kan hjälpa till att städa på kontor, hemma hos folk och så vidare. Vad är det för syn du har på dem som utför de här tjänsterna idag när du nedsättande kallar dem för pigjobb?

Statsministern var inte sämre än att han kunde be om ursäkt.

– Maud, jag kan säga att det var dumt att säga pigjobb, jag menar pigavdrag, sa Göran Persson.

Höjdpunkt
Partiledardebatten i teve på fredagskvällen före valet är en av valrörelsens absoluta höjdpunkter och partiledarna var angelägna om att få med så många av sina förslag som möjligt, även om tiden ibland inte räckte till för att alla skulle få svara på allt.

Enighet rådde på en punkt: Att det måste göras mer för kvinnor som utsätts för våld, sa vänsterpartiets ordförande Lars Ohly.

– Vi förebygger brott genom att samla in information om hur myndigheter och andra har agerat innan brott begåtts, det är också ett sätt att förhindra mäns våld mot kvinnor.

– Jag tror att många känner igen att politiken som har förts hittills är att kvinnor får gömma sig. Det är kvinnor som får ändra sitt liv och inskränka sin frihet i ett samhälle som inte tillräckligt mycket tillrättaför våldsverkarna, sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Äldre i fokus
Pensionärerna var den väljargrupp som partiledarna mest vände sig till på fredagskvällen. Göran Persson ansåg att pensionärerna straffas när de inte får del av det förvärvsavdrag som de borgerliga vill införa för dem som förvärvsarbetar.

De borgerliga ansåg att den gröna skatteväxlingen som socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet tänker fortsätta med kommer att leda till kraftigt höjda elräkningar och höjt bensinpris, för pensionärerna och alla andra också.

Till sist gällde det också regeringsfrågan. Här upprepade Göran Persson att han söker stöd för en rent socialdemokratiskt regering i första hand, miljöpartiet upprepade att partiet bara stöder en regering som innehåller gröna ministrar och även Lars Ohly sa att alla ska med i en rödgrön regering.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".