Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Myndigheters framtid osäker efter valet

Publicerat lördag 16 september 2006 kl 08.30

Enligt en enkät som Ekot skickat ut till 264 myndigheter och som drygt 100 stycken har svarat på säger 34 procent att ett regeringsskifte efter valet på söndag kan komma att påverka myndighetens arbete.

Djurskyddsmyndigheten, till exempel, kan komma att läggas ner om alliansen tar över makten efter valet, det säger generaldirektör Matz Hammarström.

– Det är svårt att förbereda sig på en sådan sak eftersom det är svårt att veta om det blir av och hur i så fall en förändring skulle genomföras. Jag förutsätter att det föregås av en rättvisande utvärdering av vårt arbete, säger han.

Många oklarheter
På Glesbygdsverket säger ställföreträdande generaldirektör Mats Elg att verket ofta använts som slagpåse i glesbygdsdebatten och att man den senaste tiden arbetat för att spara på administrativa kostnader och på att bli en mer effektiv myndighet.

Men oavsett vilka som vinner valet räknar man med fortsatta diskussioner om Glesbygdsverkets vara eller icke vara.

– Om det skulle bli ett regeringsskifte så vet vi att de olika fyra partierna har olika syn på Glesbygdsverket som myndighet. Kristdemokraterna vill gärna förstärka en landsbygdsmyndighet och till och med göra generaldirektören till en glesbygdsombudsman, säger Mats Elg.

Två verksamhetsplaner
Framförallt påverkas myndigheterna av att regeringskansliet vid ett regeringsskifte får extra tid på sig att lägga fram en budgetproposition.

På åklagarmyndigheten har man utarbetat två olika verksamhetsplaner. En som ska användas om socialdemokraterna sitter kvar vid makten och en som ska användas om det blir en ny regering.

– Vi har två tidtabeller för vår verksamhetsplanering. Blir det inte regeringsskifte kommer budgetpropositionen i vanlig ordning vid riksdagens öppnande. Blir det ett regeringsskifte räknar vi med att den kommer en månad senare.

– Det blir tajtare vid slutet av året men vi räknar med att det ska fungera, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten, säger Karin Rosander, informationsdirektör på åklagarmyndigheten.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Research:
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Sandra Foresti
sandra.foresti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".