Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Näringslivet välkomnar alliansens seger

Publicerat måndag 18 september 2006 kl 07.03

Den borgerliga alliansens seger i riksdagsvalet välkomnas av flera aktörer inom näringslivet. Organisationen Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström tror att segern kommer att leda till nyanställningar inom företagen.

– Det block som ville fortsätta att bygga Bidragssverige förlorade, nu är det jobben och globaliseringen som är den stora utmaningen, och det ska bli mycket spännande, säger Urban Bäckström.  

Energiförsörjningen viktig fråga
Energiförsörjningen för den svenska basindustrin är en fråga som den kommande regeringen måste ta tag i, och en utbyggnad av kärnkraften bör nu börjas diskuteras på allvar enligt Urban Bäckström.

– Eftersom vattenkraften och kärnkraften står för 90 procent av elproduktionen i Sverige, så måste man börja prata om eventuell utbyggnad de närmaste åren.

Jacob Wallenberg, en centralfigur inom Wallenbergsfären och ordförande i Investor följde valdramat hemifrån och var inte förvånad över att det i slutänden blev så jämnt.

– Alla undersökningar har ju pekat på att det var jämnt, och det har ju gått hela vägen fram till mållinjen, säger Jacob Wallenberg.

Det blir en alliansseger, vad säger du om det?

– Jag har inga synpunkter på vilket politiskt block som vinner, i min yrkesutövning. Det viktiga för mig är vilka frågor som en regering tar tag i och vad de gör för något.

Vad är det för frågor som du anser att den nya regeringen bör ta tag i?

– Sverige lever ju i en internationell värld, vi monterar ner gränser i hög fart och konkurrerar med länder långt bort. Vi måste klara av att vara konkurrenskraftiga mot de här länderna, det är Sveriges stora utmaning.

På det området, vilka är dina råd till Sveriges kommande statsminister?

– Allmänt sätt tycker jag att det handlar om att skapa en positiv miljö kring entreprenörskap, att skapa incitament för människor att våga satsa på nya idéer. Sen tror jag att vi måste våga öppna nya sektorer för konkurrens och vi måste bli ännu bättre på utbildning, vi måste ha en utbildning i världsklass, säger Jacob Wallenberg.   

Kronan stärktes
Den svenska kronan stärktes när tecknen på en borgerlig valseger började synas. När den extra handeln med valutor med anledning av valet inleddes stärktes kronan med fyra öre, och Nordeas valutastrateg Anders Eklöf tror att flera faktorer nu talar för en starkare svensk krona.

– Förenklat är det så att en fastighetsskattreform väntas leda till snabbare räntehöjningar, vilket kan tänkas förstärka kronan på sikt. Ett borttagande av förmögenhetsskatten väntas innebära ett lite mindre valutautflöde ut ur Sverige.  

Vilka är det som är inne och köper och säljer kronan?

– Det är svenska storföretag och en och annan pensionsfond.

Från fackligt håll var besvikelsen stor. Stefan Löfven, ordförande i IF Metall tillbringade sin kväll tillsammans med socialdemokraterna på Norra Latin i Stockholm.

– Jag är naturligtvis besviken, eftersom jag inte tror på alliansens politik. Jag tror att den är till nackdel för våra medlemmar, och våra medlemmar känner också hotet från alliansens förslag.

Ett nytt klassamhälle är på väg att byggas nu, menade Löfven, som också tror att valutgången kommer att leda till en hård avtalsrörelse.

– Det kommer med all sannolikhet att bli en tuff avtalsrörelse, de politiska förslagen kommer att spela en stor roll och det kommer att avgöra en hel del, säger Stefan Löfven.

”Upp till bevis”
Företagarnas vd Gunvor Engström var nöjd men menade också att det nu är upp till bevis för den nya regeringen.

– Det är ju ganska mycket de har lovat, så nu förväntar vi oss att de ska börja leverera. Det viktigaste är att de ska sänka arbetsgivaravgiften för vissa grupper och att de ska ta bort medfinansieringen för sjukförsäkringen, och det hoppas vi att de levererar ganska omedelbart, säger Gunvor Engström.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".