Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya småpartier in i kommunfullmäktige

Publicerat måndag 18 september 2006 kl 11.57

Efter valet är det nu klart att flera nya småpartier kommer in i olika kommunfullmäktigeförsamlingar. Det största av de nya partierna, procentuellt sett, är Malå-listan i Västerbotten som fick 38,9 procent av rösterna.

Valet i går ledde till att Sverigedemokraterna fick minst 175 platser i över 60 kommuner. I Landskrona fick Sverigedemokraterna 22,3 procent och är nu tredje största parti.

Niklas Karlsson som är socialdemokratisk ordförande i Landskrona säger att socialdemokraterna inte kommer att ha något samarbete, trots att Sverigedemokraterna är tredje största parti i Landskrona.

”Vi var inte bra på att bekämpa arbetslösheten”

– Varför det är just Landskrona, det kan inte jag svara på. Jag tror att anledningen till att sådant här växer fram är att de sociala klyftorna och det sociala utanförskapet är alldeles för stort och att vi inte har varit tillräckligt effektiva och duktiga på att bekämpa arbetslösheten, säger Niklas Karlsson.

Sammanlagt finns Sverigedemokraterna representerat i 14 av Sveriges 21 län. De flesta sympatisörerna finns framför allt i södra och västra Sverige.

”Det blir svårt att ignorera oss nu”
 
– Nu är det ju så att vi i var och varannan kommun i Skåne och Blekinge har blivit tredje största parti och det är ganska svårt att ignorera ett sådant parti. Som ett etablerat parti måste man ta hänsyn till oss och gör man inte det så kommer man inte att kunna regera, säger Jimmie Åkesson, partiledare.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kommenterar Sverigedemokraternas valframgång:

– De andra partierna måste förmå att klara av att, i en debatt, hantera Sverigedemokraterna. Det går inte att tiga ihjäl dem, det är uppenbart. Demokratin måste vara så stark att den förmår att hantera även icke-demokratiska partier och övertyga väljarna om att de inte ska överleva i längden, säger Folke Johansson.

Flera småpartier blev störst
Vid kommunvalet kom också flera nya partier in i de olika kommunfullmäktigeförsamlingarna. Det största av de nya partierna, procentuellt sett, är Malå-listan i Västerbotten som fick 38,9 procent av rösterna.

– Jag är positivt överraskad för att vi har gått från ingenting till största partiet och det känns helt fantastiskt kul. Framför allt betyder det här att jag tror att det här blir en riktig vitaminspruta för lilla Malå, säger partiledaren Arne Hellsten.

Förutom Malå-listan, så har kommuninvånarna i Herrljunga röstat fram Kommunens Väl till att också bli det största partiet även där med 29,7 procent av rösterna. I Strömstad fick Strömstadpartiet 28,9 procent av rösterna och blev också kommunens största parti.

Etablerade partier måste tänka om
Professor Folke Johansson säger att det är svårt att se hur länge sådana här nya partier kommer att finnas med i politiken, samtidigt som andra, mer, etablerade partier kanske måste tänka om.

– Ibland är sådana här partier bara tillfälliga historier. När problemet som partiet har sin grund i försvinner, kan också partibildningen försvinna. Sedan är det på sikt något som gör att alla andra partier tvingas vara mera vakna och att se till att fånga upp medborgarnas åsikter på ett något effektivare sätt än de har gjort hittills, säger Folke Johansson.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".