Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Scania avvisar MAN:s bud

Publicerat måndag 18 september 2006 kl 13.06
Scania avvisar bud.

Den tyska lastbilstillverkaren MAN vill köpa svenska Scania för närmare 90 miljarder kronor. Både Scanias styrelse och Wallenbergfamiljens Investor som äger 20 procent av rösterna i Scania avvisar MAN:s bud. Orsaken är att budet är för lågt.

– Vi har gjort en sammantagen analys av det här budet och vår slutsats är att det inte till fullo representerar det värde och den potential som finns i Scania, säger Investors informationschef Fredrik Lindgren.

Det här budet är värt 90 miljoner kronor ungefär, hur mycket tycker ni att Scania är värt?

– Jag vill inte ge någon exakt siffra, men slutsatsen av det här konkreta budet är att det inte reflekterar det värde och den potential som vi ser i bolaget.

Nobben
När tyska MAN till slut offentliggjorde sitt väntade bud på Scania så fick det alltså nobben direkt.

Scanias styrelseledamot Peggy Bruzelius är den enda från styrelsen som uttalar sig på måndagen och hon delar enligt Nyhetsbyrån direkt Investors syn att budet inte speglar Scanias fulla värde.

Scanias största ägare, Volkswagen, som äger 34 procent av rösterna har ännu inte uttalat sig. Men eftersom Scanias styrelse enhälligt säger nej till budet och ordförande i styrelsen är Volkswagens koncernchef, så väntas även Volkswagen avvisa budet.

Andra intressenter
I den internationella Affärstidningen Financial Times spekulerades det i att även andra intressenter skulle uppvakta Investor för att vilja köpa Scania.

Investor kommenterar inte sådana rykten men informationschefen Fredrik Lindgren avvisar inte helt ett samgående varken med MAN eller någon annan i branschen.

– Konsolidering har ju diskuterats i den här branschen under en lång tid och det finns ju förstås plus och minus med en sådan, säger han.

Vad vill ni göra med Scania?

– Det är en ständig fråga, en fråga om att ständigt analysera marknaden, vart är den på väg, hur ser konkurrenssituationen ut, hur ser kundrelationerna ut. Det är en ständig analys och där försöker vi vara med och hjälpa till att man utvecklas på rätt sätt. Och det är ett arbete som är löpande och som fortsätter.

På börsen har idag både Scanias och svenske storägaren Investors aktier stigit. Scaniaaktien handlas på en nivå betydligt över de 440 kronor per aktie som MAN har bjudit, något som indikerar att många tror på ett höjt bud.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".