Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukpengen sänks och a-kassan bantas

Publicerat måndag 18 september 2006 kl 13.13

Alliansens ambitioner är att omläggningen av politiken genomförs under 2008, men det kan komma att ta längre tid. Fredrik Furtenbach har gått igenom hur alliansen säger sig vilja ändra politiken.

Hushållstjänster
En skatterabatt införs på hushållstjänster. Företag som säljer hushållstjänster får rätt att dra av 50 procent av arbetskostnaden.

Förslaget gäller till exempel städning, tvätteritjänster, hämtning och lämning av barn från och till dagis eller motsvarande. det gäller även äldres hårvård, tvätt och hjälp till att vara ute.

En privatperson får under ett år köpa hushållstjänster för högst 100 000 kronor. Den maximala skattereduktionen kan uppgå till 50 000 kronor.

Förmögenhetsskatten
Allians för Sverige föreslår att förmögenhetsskatten avskaffas under nästa mandatperiod. År 2007 halveras skattesatsen från 1,5 procent till 0,75 procent. När resten ska bort är inte spikat.

En del skatteavdrag blir mindre generösa. Avdraget för förmån av personaldator avskaffas till exempel. Skattereduktionerna för a-kasseavgift och avgift till fackförening slopas.

A-kassan
Flera nerdragningar väntas. A-kassa utgår under högst 300 ersättningsdagar, vilket motsvarar knappt 14 månader. Har man barn blir det 21 månader.

Ersättningen ska vara 80 procent under de första 200 dagarna och 70 procent därefter. Därefter blir det 65 procent.

Den högsta dagpenningen sänks från 730 kr dag till blir 680 kronor.

A-kassan sänks också genom att den baseras på de senaste 12 månadernas inkomster, i stället för sex idag.

Det krävs mer arbete för att få rätt till a-kassa. Enbart studier kommer inte att ge rätt till a-kassa. Det blir också dyrare att vara med i a-kassan, eftersom avgiften höjs med tio miljarder kronor.

Sjukpenning
Höjningen från i somras tas bort. Taket ska sänkas igen, från 10 till 7,5 basbelopp. Man får 80 procent av sin lön upp till en lön på 24 800, inte 33 000 som det blev i somras.

Beloppet sänks dessutom ett par procent eftersom det ska beräknas på den inkomst man haft, istället för den man skulle fått om man inte varit sjuk.

Arbetsgivare ges en laglig rätt att kräva sjukintyg av sina anställda från första sjukdagen.

Föräldrapenning
Ersättningen sänks några procent eftersom den ska beräknas på den inkomst man haft, istället för den man skulle fått om man inte varit föräldraledig.

Förtidspensionärerna kommer att få lägre ålderspension.

På vårdområdet blir det också ändringar.

Tandvård
Det införs ett högkostnadsskydd för alla som inte omfattas av den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården. Kostnader för behandlingar över 3000 kronor subventioneras med 50 procent, över 15 000 kr med 85 procent. Det införs den 1 juli 2007.

För det andra införs en tandvårdscheck på 300 kronor, som kan användas som delbetalning för abonnemangstandvård eller ett förebyggande tandvårdsbesök vartannat år.

Äldre
Alliansen skjuter till ytterligare en miljard kronor tillförs kommunerna för äldreomsorg och äldrevård.

Psykiatrin
Alliansen avser att under den närmaste tioårsperioden tillföra psykiatrin åtminstone fem miljarder kronor.

En särskild engångssatsning behövs under 2007.

En förstärkt nationell vårdgaranti införs också genom att alliansen skjuter till extrapengar till den nationella vårdgarantin 2007.

Nystartsjobb
Arbetsgivaravgifterna tas bort helt för personer som haft a-kassa, sjukpenning, förtidspension eller socialbidrag i mer än ett år.

Nystartsjobben ska även omfatta nyanlända flyktingar och anhöriginvandrare.

Jobb för unga
Arbetsgivaravgifterna, exklusive ålderspensionsavgiften, halveras för unga mellan 19-24 år. En jobbgaranti införs för alla under 25 år efter 50 dagars arbetslöshet. I jobbgarantin kan utbildning och praktik ingå. Jobbgarantin ersätter dagens kommunala ungdomsprogram och ungdomsgarantin.

Arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Friåret avskaffas och Ams-åtgärderna blir färre.

Forskning
Mer pengar satsas på forskning. De offentliga anslagen till forskning ska öka till en procent av BNP. År 2007 avsätts 200 miljoner kronor. Under en femårsperiod ska anslagen totalt öka med två miljarder kronor mer än regeringens anslag.

Företagen
Billigare servicetjänster: Arbetsgivaravgiften sänks, allt utom exklusiva pensionsavgiften slopas, för en rad tjänster. Det gäller bilverkstäder, restauranger, barer och pubar, personalmatsalar, städföretag, trafikskolor och serviceföretag.

Arbetsgivaravgiften sänks, allt exklusive pensionsavgiften slopas, 2007 för personer som fyllt 65 år.

F-skattesedel
Allians för Sverige föreslår att kravet på flera uppdragsgivare för att få använda f-skattsedel avskaffas omedelbart.

Rätten till heltid stoppas av alliansen.

Ett antal statliga företag ska säljas ut.

Skattereglerna för fåmansbolag ska lindras. Det gäller de så kallade ”3:12-reglerna”. Alliansen anslår för detta 0,9 miljarder 2007.

Delägare i fåmansbolag som säljer ett företag ska få större möjligheter att skjuta upp reavinstskatten.

Riskkapitalavdrag
Alliansen föreslår att ett riskkapitalavdrag införs för att ytterligare stimulera framväxten av privat investeringskapital.

Arbetsgivarnas medfinansiering efter andra sjukveckan med 15 procent av sjukpenningkostnaden för anställda slopas från och med 2007.
Det innebär att arbetsgivarna avlastas kostnader på 1,5 miljarder kronor 2007. Det betalas med höjda arbetsgivaravgifter.

Skolan
Nationella mål i svenska införs år tre. Betyg ska sättas tidigare och i fler steg och betygskriterierna behöver därför ses över. Det avsätts en del pengar avsätts redan 2007.

Enbart behöriga lärare ska få tillsvidareanställas och på sikt ska bara behöriga lärare få sätta betyg.

Poliser
Till år 2010 öka antalet poliser till 20 000.

Miljön
Det införs en miljöbilspremie i form av en skatterabatt för den som köper nya miljöbilar på 10 000 kronor i skattereduktion oavsett pris. Alliansen vill dessutom förändra miljöklassningen av fordon och bränslen. Dessutom ska fordon som upphandlas offentligt som regel vara miljöbilar

Det finns en reservation för om svensk ekonomi försämras.

”Det kan emellertid inte uteslutas att ytterligare åtgärder för att minska de offentliga utgifterna blir nödvändiga. Det kan också bli nödvändigt att andra reformer, som inte är direkt inriktade på att stärka jobbprogrammet, genomförs i ett långsammare tempo” skriver alliansen.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".