Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många röstade blankt i valet

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 12.30
Den blanka valsedeln användes oftare 2006 än 2002.

Antalet blankröster ökade i årets val. De var till och med fler än det totala antalet blanka och andra ogiltiga röster i förra valet.

– Dels tror jag att det kan bero på att människor känner att det finns inget alternativ som mig. Eller så kan det bero på att man känner att det inte spelar någon roll vad man röstar på, för det blir ändå samma sak. Därför kanske man lägger en blank röst för att markera att politiken som det ser ut idag, det är ingenting för mig, säger Camilla Sandström, statsvetare vid Umeå universitet.

I årets val var det första gången som blankrösterna redovisades separat. Tidigare har de redovisats tillsammans med övriga ogiltiga röster.

Partilös valsedel
En blank röst innebär att det inte står något partis namn på valsedeln. Om väljaren inte skriver ett partinamn på den blanka valsedeln räknas den som en ogiltig röst, precis som till exempel ett kuvert som innehåller flera olika valsedlar.

I årets val var antalet blankröster större än det sammanlagda antalet ogiltiga röster i det förra valet.

Enligt valnattsresultatet röstade 91 000 personer blankt i valet till riksdagen i år. I förra valet räknades 80 000 röster till gruppen blanka och ogiltiga röster.

Oetablerade stjäl röster
Men statsvetare Camilla Sandström är mer oroad av att blankrösterna plus rösterna på övriga, oetablerade partier i år uppgår till bortåt åtta procent.

Det bör de etablerade partierna fundera över, tycker hon.

– De övriga partierna är ofta partier där den politiska dimensionen går på tvärs med höger-vänsterskalan. Vi har jämställdhetsfrågan, som inte går att placera till höger eller vänster, riktigt. Vi har EU-frågan, som inte går att placera högervänster, vi har integrationsfrågan som inte heller är en riktig högervänsterfråga.

– De här frågorna är sådana som de etablerade partierna inte har förmått hantera, så att det har uppstått politiska yttringar, säger Camilla Sandström.

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Fakta: Ogiltiga röster

En röst räknas som ogiltig om...

  • valsedeln inte har en partibeteckning överst (=blankröst)
  • valsedeln har mer än en partibeteckning
  • valkuvertet innehåller mer än en valsedel
  • valkuvertet innehåller något annat
  • om valkuvertet är tomt

Källa: val.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".