Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredagsbönen kan bli protest mot påven

Publicerat tisdag 19 september 2006 kl 04.00
Den utbrända kyrkan. Foto: Christer Fridén/SR.

En ledande islamexpert uppmanar nu alla muslimer att delta i en världsomfattande fredlig protest mot påven Benedictus XVI. Påvens försök att be om ursäkt för att han har citerat ett medeltida uttalande där islam beskrivs som en våldsam och krigisk religion har inte dämpat kritiken.

– Påvens ursäkt är inte tillräcklig. Han borde avgå och ge plats åt någon som förstår och respekterar islam och som jobbar för att ge muslimer och kristna lika värde, säger Mahmoud Rajaf.

Han har en liten butik alldeles intill den enda kyrkan i staden Tulkarem på Västbanken. Kyrkan har angripits av uppretade muslimer som bröt sig in i kyrkorummet och brände ner inredningen.

Kyrkan brändes
Inne i kyrkan rotar en av de få kristna i Tulkarem, Dauod Khiraba, i de förkolnade resterna för att leta efter något som fortfarande går att ta tillvara. Men mycket är totalförstört och han är förtvivlad över att påven har försatt honom i den här situationen.

Dauod Khiraba är inte ens katolik. Som de flesta kristna palestinier tillhör han den grekisk-ortodoxa kyrkan.

Dauod Khiraba tycker det är tråkigt att han har grannar som tydligen inte accepterar att de kristna också tillhör det palestinska folket. Men han tror ändå att det är extremister som har vandaliserat kyrkan.

Protesterna mot påven fortsätter trots att han har försökt förklara att han inte är ute efter att såra världens muslimer.

”Fredlig vrede”
En av islams mest inflytelserika ledare, koranexperten Yusuf al Qaradawi, uppmanar nu alla muslimer att delta i en världsomfattande protest i samband med fredagsbönen den här veckan.

Då hålls den sista fredagsbönen före fastemånaden Ramadan och den dagen vill han göra till en manifestation fylld av, som han uttrycker det, fredlig vrede mot påven.

Terrornätverket al-Qaidas irakiska gren, däremot, tänker inte gå fredligt fram utan hotar med heligt krig tills alla i väst har övergått till islam.

Tonar ner kritiken
Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, däremot tonar ner kritiken mot påven. Före sin avresa från ett besök i Venezuela sade Amhadinejad att Iran respekterar påven och alla som är intresserade av fred och rättvisa.

Det var en betydligt försonligare ton än vad Irans andlige ledare, ayatolla Ali Khamenei, uttryckte i måndags. Han sa då bland annat att påvens tal låg i linje med det som Khamenei kallade ”korståget” mot muslimer.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".