Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ams pengapåse krymper

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 06.00

Ams och arbetsförmedlingarna står efter regeringsskiftet inför stora förändringar. Plusjobb och friår slopas och konkurrensen från privata förmedlare skärps, samtidigt som Ams pengapåse krymper.

– Vi vill ju införa en ordning med ett enhetsverk, det vill säga att länsarbetsnämnderna försvinner. Vi har ju också sagt att vi vaser att reducera volymerna på arbetsmarknadspolitiken och vi har sagt att vi vill öppna formerna så att fler aktörer ska kunna driva förmedlingsverksamhet. Det säger moderaternas chefekonom Anders Borg.

Både plusjobben och friåret försvinner senast vid årsskiftet. De knappt 30 000 personer som idag är i plusjobb eller har tagit ut ett friår får fortsätta tiden ut, men inga nya beviljas.

Alliansregeringen vill också snabbt få in privata förmedlare som konkurrenter till dagens arbetsförmedlingar.

Exakt hur stora neddragningarna på Ams blir vill ingen säga, men alliansen har tidigare talat om cirka 10 miljarder.

Ams kommenterar inte
Ingen i Ams-ledningen vill idag kommentera den omstöpning som nu väntar. Men enligt vad Ekot erfar finns det många anställda som är positiva till förändringarna.

Sista året med s-regeringen präglades för mycket av att få in folk i plusjobb och andra åtgärder, vilket har tagit tid från riktig arbetsförmedling, anser många.

Tillsättningen av plusjobbare har gått trögt och Ams kan enligt uppgift få betala tillbaks så mycket som fyra miljarder i oanvända åtgärdspengar.

Avvaktande stämning
Ute på arbetsförmedlingarna råder just nu en avvaktande stämning. Gerd Wahlstedt, chef för arbetsförmedlingen på Liljeholmen i Stockholm, är van vid att direktiv ändras.

– Den förändringen om det kommer en sådan nu, då jobbar vi efter den också. Vi känner inte det som så frustrerande, vi är vana vid det.

Elie Bouyaj, arbetslös sedan två månader har sin uppfattning klar om hur arbetsförmedlingen fungerar i dag.

– Man får sköta sig själv, det är inte mycket de gör åt oss, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".