Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Olagligt ryskt timmer importeras till EU

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 11.00
Greenpeace har granskat illegal avverkning i Ryssland.

Det sker en omfattande import till EU av olagligt avverkad skog i Ryssland. I Finland importeras ungefär 20 procent av råvarubehovet från Ryssland, varav en stor del misstänks vara olagligt avverkat. En del kan också indirekt nå Sverige.

Miljöorganisationen Greenpeace har undersökt strömmen av timmertransporter från ryska Karelen till Finland.

– Vi har konstaterat att det pågår en stor skalexport av olagligt virke från Ryssland till EU via Finland, berättar Dima Litvinov som är en av de som utfört undersökningen.

Greenpeace har med hjälp av ryska experter i flera fall följt virket från olaglig avverkning i skogen via lastbilstransporterna till skogsföretagen Stora Ensos och UPM:s anläggningar i Finland.

Kartongexport till Sverige
Sverige kan indirekt komma att hantera de här råvarorna genom att kartong som tillverkas i Finland exporteras till de svenska förpackningsföretagen Tetrapak och Elopak.

Det finns flera exempel på hur avverkningar strider mot rysk lag.

– Det är allt från avverkning i vattenskyddszoner till avverkning av bästa träd i områden där man bara får ta ned små, sjuka träd. Vi ser också avverkningar utan en miljökonsekvensbedömning, säger Dima Litvinov.

Att den här illegala avverkningen kan fortsätta beror till stor del på den obefintliga kontrollen på den ryska sidan. Skogsbruksplaner måste följas av en miljökonsekvensbeskrivning där man definierar vad som ska avverkas och vad som ska skyddas.

Bolag följer inte lagen
Men det struntar ofta de lokala myndigheterna i och ger avverkningstillstånd till bolagen.

– Det som ofta händer är att bolagen inte följer lagen. Det har som resultat att hela området avverkas på ett sätt som inte är hållbart, säger Dima Litvinov.

Det är inte första gången som den olagliga timmerimporten från Ryssland till EU är på tapeten. Många länder är medvetna om att det sker.

Inom EU pågår diskussioner om ett regelverk för att stävja den olagliga timmerhandeln. Men hittills har man förordat mest frivilliga åtgärder.

– Den enda lösningen som vi kan tillämpa här i Europa är krav för ett förbud mot olagligt tillverkat timmer från Ryssland. Tullen och andra myndigheter vid gränsen måste ha möjlighet att kontrollera och avkräva bevis på att material som kommer in inte är avverkat olagligt, säger Dima Litvinov.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".