Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Blufföretag fick en miljon i lönebidrag

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 06.00

Länsarbetsnämnden i Stockholm har betalat ut drygt en miljon kronor till kända kriminella i så kallade lönebidrag. Pengarna har betalats ut till bolag som vid en närmare granskning inte visat sig ha några anställda och där företrädaren för ett av bolagen varit en påhittad person.

– Hittills har vi kunnat se hur ett antal personer, delvis med tidigare brottslig bakgrund, har genom osanna handlingar och annat fått ut pengar som de inte skulle ha fått, säger åklagaren Björn Blomqvist.

Har det varit bra kvalitet på de här osanna handlingarna?

– Nej, det tycker inte jag som har tittat på dem nu i efterhand. Det här borde kanske ha fått varningsklockor att ringa hos dem som har jobbat med det, men det ser ut som om det har fungerat i alla fall.

Med så kallade lönebidragsanställningar ska arbetsgivare kunna anställa personer med psykiska eller fysiska funktionshinder, men i de bolag som nu utreds av polisen ska inte några personer ha anställts över huvud taget.

Men lönebidrag beviljades ändå.

Falska papper
Med hjälp av falska dokument ska enligt polisens utredning ett tiotal personer tillsammans, med hjälp av olika företag, ha fått Ams att under 2005 och 2006 betala ut upp emot en miljon kronor.

Flera personer har nu delgivits misstanke om grovt bedrägeri.

Företrädaren för ett av bolagen är enligt polisen en påhittad person och bland namnen på dem som bolagen kvitterat ut lönebidrag för återfinns personer som under utbetalningarnas gång suttit både häktade och fängslade enligt uppgifter till Ekot.

En stor del av pengarna som betalats ut har nu tagit i beslag av polisen. Ett av bolagen har, utåt sett, varit en bygg- och plattsättningsfirma. Idag saknar bolaget såväl revisor som styrelse, enligt Bolagsverkets register.

Inga småsummor
Länsarbetsnämnden i Stockholm säger till Ekot att man i dagsläget inte vill kommentera händelsen. Man avvaktar polisutredningen och vill inte svara på om man ändrat sina rutiner för hur utbetalningarna av lönebidrag hanteras. Man vill inte heller spekulera i om fler liknande utbetalningar kan ha gjorts.

– Man kan vara förvånad över att det trots allt är så pass lätt att få ut pengar, och rätt så stora pengar. En miljon är ju inte felräkningspengar, direkt, för de flesta. Så lite förvånad är jag i alla fall, säger åklagare Björn Blomqvist.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".