Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya f-skatteregler oroar LO

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 12.30

Den borgerliga alliansen vill skapa nya jobb. Ett av förslagen för att göra det möjligt är att det ska inte längre vara nödvändigt att ha mer än en arbetsgivare för att få f-skattsedel. Men på LO är man kritiska till förslaget.

LO anser en sådan förändring kommer leda till att det blir lättare för företagen att slippa ta ansvar för arbetstagarna.

– Om man ska ta på allvar att de inte vill ändra på arbetsrätten, utan bara på reglerna om f-skattsedel, då kommer den praktiska effekten att bli att människor tror att de inte har skydd av kollektivavtal och arbetsrätt fast de har det, och att arbetsgivare tror att de inte har ett arbetsgivaransvar, fast de i själva verket har det om det kommer till domstol, säger Erland Olausson, vice ordförande på LO.

Regler ska skydda
Att ha f-skatt innebär att man själv betalar sin skatt och sina sociala avgifter. Ett nuvarande krav för att få f-skattsedel är att man måste bevisa att man är självständig som egen företagare genom att man har flera arbetsgivare.

Detta ska fungera som ett skydd för att man inte ska kunna bli utnyttjad av ett företag som inte vill anställa för att slippa ansvar.

Men åsikterna om nyttan med kravet går isär. På vårdfacket delar man inte LO:s kritiska uppfattning utan ställer sig positiva till förslaget, eftersom kravet på flera arbetsgivare har varit ett problem för många som velat starta företag just inom vården.

Fölster inte orolig
På organisationen Svenskt näringsliv ser man inte heller några nackdelar med förslaget utan tycker att kritiken är överdriven.

– Jag tror inte att det kommer att påverka stora mängder anställda, utan det blir kanske några hundra det rör sig om varje år, människor som idag hindras från att bli företagare, säger Svenskt näringslivs chefsekonom Stefan Fölster.

Den borgerliga alliansen tycker att det nuvarande systemet är omodernt och menar att många företag faktiskt inte vill eller kan anställa. Man säger att det här förslaget är ett av flera nödvändiga åtgärder för att skapa fler jobb. Nu hoppas man på en snabb process mot ett lagförslag.

”Deras synsätt”
Men på LO anser man att jobbskapandet undergräver en human arbetsmarknad

– Det ingår ju i deras synsätt, att man ska se till att den som är arbetslös får sämre ekonomi så att de blir tvungna att ta även mycket lågbetalda jobb samtidigt som man försöker sänka kostnaderna för jobben och urholka anställningsskyddet och den vägen skapa jobb, säger Erland Olausson på LO.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".