Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KI manar till låga löneökningar

Publicerat onsdag 20 september 2006 kl 12.40

Uppdaterad 16:45
Statliga Konkjunkturinstitutet manar till återhållsamhet i löneförhandligarna mellan fack och arbetsgivare.

En löneökningstakt på 3,5 procent om året fram till 2009 leder till sjunkande arbetslöshet och ökad sysselsättning, spår KI:s generaldirektör Ingemar Hansson.

– Om det blir löneutvecklingen blir återhållsam blir sysselsättningen högre, arbetslösheten lägre. På det sättet blir också de offentliga finanserna bättre och då det finns det utrymme för lägre skatter eller högre transfereringar än i annat fall och det tjänar hela löntagarkollektivet på, säger han.

– Enligt våra kalkyler får faktiskt löntagarkollektivet bättre disponibel inkomst om de är återhållsamma jämfört med om de på kort tid tar ut så mycket som möjligt, säger Ingemar Hansson.

Avtalsrörelse stundar
Under vintern och våren ska fack och arbetsgivare förhandla fram löner för nästan tre miljoner arbetstagare.

Ekonomin går bra och då finns alltid en frestelse för fackförbunden att kräva höga löneökningar. Men i vågskålen ligger också frågan om arbetslösheten. Om lönerna stiger försämras företagens möjligheter att anställa fler.

Konjunkturinstitutet KI har räknat ut att om arbetstagarna nöjer sig med årliga löneökningar på 3,5 procent fram till 2009 kan arbetslösheten sjunka till under fyra procent och sysselsättningen kan ligga runt 80 procent.

Med större löneökningar blir de målen svåra att nå tror KI.

I Sverige finns en stark tradition av att fack och arbetsgivare självständigt förhandlar fram löneökningar utan inblandning av till exempel staten. Frågan är om statliga KI med sin rapport nu låser fast de förhandlande parterna vid 3,5 procent.

Hansson avvisar kritik
Frågan är om KI med sin rapport låser fast parterna vid 3,5 procent. KI:s generaldirektör tycker inte det.

– Vi kan inte hota, vårt jobb är att analysera effekten av olika alternativ så att parterna kan göra välgrundade val mellan de olika alternativen, säger Ingemar Hansson.

– 3,5 procent som vi har som vårt låga alternativ är faktiskt lite högre än vi haft de senaste tre åren, säger han.

Teknikföretagen gillar inte rapporten
Men på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har man surnat till rejält på KI:s rapport. 3,5 procent är inte alls återhållsamt, utan faktiskt mer än snittlöneökningarna dom senaste åren, säger Anders Rune, Teknikföretagens chefsekonom.

– Rapporten riktar sig till parterna och manar till återhållsamhet. Vi hade gärna sett att man var mer återhållsam i sina antaganden för de här räkneövningarna, säger han.

IF Metall inte förvånat
Stefan Löfven, ordförande för motparten IF Metall, tycker däremot att arbetsgivarna snålar i förhållande till konjunkturen.

– Jag hade inte väntat mig något annat. Jag blir nästan förvånad av allt över noll från deras sida men helt klart är att våra medlemmar ska ha del av de produktivitetsökningarna och de vinster industrin gör, säger han.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".