Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misslyckad satsning på valdeltagande

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 06.00

Regeringens satsning för att öka valdeltagandet i de kommuner som hade lägst valdeltagande för fyra år sedan, hjälpte inte i Årjäng vid den norska gränsen. Även i år röstade färre i kommunvalet jämfört med förra gången.

– Jag röstade både i Årjängs kommun och landstingsvalet, berättar Odd Arne Ås.

– Nej, jag trodde inte att jag kunde göra det, säger Björn Berg som däremot inte röstade.
Årjäng fick precis som tolv andra kommuner, däribland de fem kommuner med allra lägst valdeltagande, pengar från regeringen för att helt enkelt öka valdeltagandet.

Årjäng fick 600 000 kronor och använde pengarna mest till olika föreningsarrangemang, enligt kommunalrådet Kjell Eriksson.

– Vi hade naturdag i Holmdal till exempel. Tyvärr kom det inte så mycket folk som vi hade önskat, men det var väldigt fint arrangerat, men det hjälpte väl inte mycket när det gäller att höja valdeltagandet speciellt mycket, säger han.

Minskat antal röster
Även i år minskade antalet röster, närmare bestämt med 1,6 procentenheter till 66,9 procent.

– Det är ju en tråkig läsning, men nu ska vi göra en analys av det här och se vem som har röstat och var det ligger någonstans, men jag är övertygad om att en stor del ligger på de utländska medborgarna här.

I söder gränsar Årjäng till Dals Eds kommun som också låg bland de kommuner som hade lägst valdeltagande förra valet, och även Dals Ed fick i vintras 600 000 kronor från regeringen för att öka valdeltagandet.

– Det gick bra. Vi hade ett mål att öka valdeltagandet för dem som var födda -70 och uppåt med tio procent och det nådde vi precis. Även de utländska medborgarna röstade i större utsträckning från 20 till 27 procent, så vi är nöjda med det, säger Katarina Wästlund, kommunsekretare i Dals Ed.

Pengar lämnas tillbaka
Folkhälsosamordnaren Linda Andersson i Dals Ed säger att hon tillsammans med föreningslivet använt alla pengar bland annat till en särskild ungdomstidning till alla ungdomar om valet, förutom de 20 arrangemang som anordnats för att väljare kunde träffa politiker på olika sätt.

– Det har till exempel varit politikerorientering, där de politiska partierna har haft lag och övrigt folk från föreningen och allmänheten har inbjudits att delta och ställa frågor. Hästens dag var en dag där vår ryttarförening har haft en speciell dag där de har haft en politikerhörna och politikerna har haft möjlighet att ta ridborgarmärket, säger hon.

Både Årjäng och Dals Ed ligger längs den norska gränsen. Många norrmän är också skrivna här. Men de båda kommungrannarna, som båda är centerpartistiskt styrda, lyckades helt olika med sina satsningar.

I Dals Ed ökade valdeltagandet med 3,5 procentenheter, samtidigt som Årjäng minskade med 1,6 procentenheter. I Dals Ed användes alla pengar. Årjäng har 150 000 kronor kvar som nu ska återlämnas till regeringen.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".