Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Systematisk skadegörelse i valrörelsen

Publicerat torsdag 21 september 2006 kl 06.00
Många valaffischer vandaliserades under valrörelsen.

Vandaliseringen och skadegörelsen inför årets val var omfattande och systematisk, anser chefen för säkerhetspolisen, Klas Bergenstrand. Han lägger ansvaret på det han kallar ”ytterlighetsrörelsen”, det Osynliga partiet, som enligt Bergenstrand haft som enda syfte att störa valrörelsen.

– Det är något vi inte tidigare sett i Sverige att man har som politisk målsättning att störa ett val, säger han.

Osynliga partiets sabotage mot bland annat valstugor och partilokaler har krävt mycket av säkerhetspolisens resurser.

– Det har funnits ett påtagligt obehagligt inslag kan man säga i den här valrörelsen, där vi har ägnat mycket analyskraft åt att ta reda på vad det här är för någonting, och graden av aggressivitet bakom den propaganda som vi har sett. Det har varit obehagligt, säger han.

Demonstrationer och sabotage
Normalt hanterar Säpo på ett år ungefär 1 000 ärenden, men nu under valrörelsen, alltså i augusti och hittills i september rör det sig om totalt 2 000 ärenden som Säpo fått behandla, alltså på bara knappt två månader.

Det har inte bara gällt sabotage, utan också demonstrationer av extrema höger- och vänstergrupper och dessutom ingripanden mot enskilda människor som har uppträtt konstigt eller hotfullt alltför nära politiker som framträtt på offentliga möten.

I årets valrörelse har säkerhetspolisen också samarbetat mer med lokal polis än inför tidigare val.

– Det har varit extrainsatser, det har varit en mycket noggrann operativ planering, det har varit ett stort nytt samarbete med öppna polisen, och mycket bra kontakter med de lokala partierna, med riskpartierna, men också med regeringen som har lett fram till en bra insats och ett bra resultat, säger Klas Bergenstrand.

Kostsamma extrainsatser
Säpo har 120 ordinarie livvakter som kostar statskassan 200 miljoner kronor om året. Extrainsatserna i valrörelsen har kostat 21 miljoner och har täckt kostnaden för ytterligare drygt 50 livvakter.

Nu efter valet drar Säpo ner på livvaktsskyddet. Men enligt Säpochefen Klas Bergenstrand kommer livvakterna att räcka till för att skydda både de tillträdande och de avgående statsråden, i den mån säkerhetspolisen bedömer att någon kan komma att skada dem.

– De som idag har haft ledande positioner, de kommer inte med automatik lämnas utan det skyddet. Det är en diskussion som vi har med regeringskansliet och med de enskilda statsråden, både med den avgående och den nya regeringen, säger han.

– Vi gör analyser själva och ser i vilken utsträckning det finns kvar en hotbild som leder fram till att de måste ha ett fortsatt skydd. Det är en analys och den diskussionen är inte klar på något vis, säger Klas Bergenstrand.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".